Conform recomandarilor specialistilor in nutritie, aportul de paine si produse de panificatie in totalul produselor cerealiere trebuie sa fie de minimum 50%.

Datorita aportului de elemente nutritive, care acopera o mare parte din ratia gl
Conform recomandarilor specialistilor in nutritie, aportul de paine si produse de panificatie in totalul produselor cerealiere trebuie sa fie de minimum 50%.

Datorita aportului de elemente nutritive, care acopera o mare parte din ratia glucidica si calorica a zilei, painea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a omului.


COMPOZITIE. Pentru prepararea painii se folosesc urmatoarele materii prime: faina, drojie, apa si sare. Pentru imbunatatirea valorii nutritive si pentru diversificarea sortimentala se mai folosesc si urmatoarele adaosuri: lapte, grasimi alimentare, albus de ou spuma, cartofi, seminte de plante oleaginoase, seminte condimentare. Painea de calitate trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici organoleptice: aspectul cojii-normal colorata, fara crapaturi-neteda; consistenta-solida, elastica, cu miezul afanat, cu pori fini, uniformi si pereti subtiri; gust si miros-placute, potrivit de sarat (pentru painea obisnuita), fara gust si miros strain sau dobandit.

In vederea satisfacerii unui numar cat mai mare de consumatori, dar mai ales pentru a veni in ajutorul persoanelor cu nevoi speciale de nutritie, se produc sortimente de paine hipoglucidica, paine imbogatita cu fibre, paine fara gluten, paine fara sare. Problemele metabolice contemporane au readus in atentia specialistilor importanta fibrelor alimentare la prepararea unor specialitati de panificatie, cu rol functional. La realizarea unor astfel de produse se utilizeaza faina de grau tip 650 sau faina de secara in amestec cu produs taratos sau cu tarate fine.

Cand se utilizeaza faina de gra€šu, particulele taratoase confera produsului un aspect marmorat. In functie de continutul de fibre dorit, precum si de destinatia produsului, adaosul de produs taratos poate varia intre 5% si 35% fata de faina.

Toate produsele de panificatie imbogatite in fibre prezinta calitati senzoriale deosebite, conferite de aspectul si de aroma specifice. Aceste produse sunt destinate unei categorii largi de consumatori, in gene-ral persoane sanatoase care se preocupa de mentinerea starii lor de sanatate, dar si de persoane suferind de afectiuni usoare ale tubului digestiv, diabetici, obezi, hipertensivi.


RECOMANDARE. Se considera ca painea si produsele de panificatie sunt produse naturale, fara adaosuri de conservanti si coloranti sintetici, cu aport controlat de sare si de grasimi vegetale. In situatiile in care totusi calitatea fainii necesita amelioratori, se recomanda utilizarea otetului alimentar, a lecitinei si a acidului lactic de fermentatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.