Romanii care pleaca sa munceasca in Germania sunt deseori pacaliti, semnand contracte pe care nu le inteleg, in care figureaza ca intreprinzatori privati, ceea ce face ca firmele angajatoare sa nu mai plateasca contributii la stat, iar romani sa munceasca ilegal, relateaza Deutsche Welle Online. Procuratura germana ancheteaza cazul mai multor muncitori romani care au lucrat pe un santier din orasul Essen si care nu au fost platiti de angajatorul lor timp de cateva luni. Un subcontractant turc i-a angajat ilegal pe romani ca intreprinzatori privati, fara sa verse astfel contributiile obligatorii la bugetul asigurarilor sociale. Primele estimari releva o paguba in dauna statului german in valoare de cel putin 10.000 de euro. In plus, sumele restante la achitarea salariilor se ridica la alte 30.000 de euro.

In cazul altor muncitori din Polonia, subcontractantul trebuie sa vireze alte 60.000 de euro. In cazul in care firma subcontractanta nu va onora platile respective, contractorul general al santierului este considerat garant al salariilor si va fi tr as la raspundere in fata legii. Administratia locala din Essen a decis sa vina in ajutorul muncitorilor, fiecare dintre acestia primind un ajutor in valoare de 200 de euro, pentru a avea macar bani de mancare.

La un alt santier, din Aachen, opt romani au intrat in greva dupa ce au aflat ca sunt angajati cu forme ilegale, ei nestiind ca au semnat un contract in care figurau ca intreprinzatori privati. Incurajati de reprezentantii sindicatului european al muncitorilor migranti, romanii s-au adresat autoritatii pentru combaterea muncii la negru. Controalele efectuate de agenti l-au impins pe contractorul general sa ajunga cat de repede la o intelegere cu reclamantii, astfel incat cei 9.500 de euro restanti au fost achitati, iar formele ilegale de angajare au fost anulate. In prezent, 40 de romani au apelat la asistenta sindicatului pentru a recupera drepturi salariale in valoare de peste 80.000 de euro. Diferenta majora intre un contract de munca si o colaborare cu un intreprinzator privat este aceea ca, in al doilea caz, firma “angajatoare” nu este obligata sa verse contributii la bugetul asigurarilor sociale, antreprenorul privat avand aceasta responsabilitate. Conform legii germane, a fi independent presupune anumite conditii, cum ar fi publicitatea facuta activitatii prestate, inscrierea de oferte la licitatii pentru diferite proiecte, dovada unui capital financiar si efectuarea de achizitii. La niciunul dintre muncitorii romani angajati nu s-au pus vreodata astfel de probleme. Indiferent daca munceste legal sau ilegal, un angajat are dreptul la salariul minim prevazut de lege. In constructii acesta se ridica la 8,92 de euro pe ora, potrivit lui Matthias Kirchner, presedintele sindicatului european al muncitorilor migranti. “Insa odata ce au primit banii, ei nu mai pot continua lucrul, pentru ca sunt ilegali”, a precizat acesta.

Romanul Petrica Crasmaru a muncit si el in Germania, fara a sti ca situatia sa este una ilegala. El a plecat in Germania pentru a munci in constructii dupa ce “un domn din Bucuresti” i-a promis un salariu de 1.500 de euro pe luna. “Cand am ajuns in Germania, ni s-a zis ca nu vrea sa lucram cu 1.500 euro pe luna, ci ca ne da 7,50 de euro pe ora”, a explicat romanul. Dar ce l-a suparat cel mai tare a fost faptul ca nu a primit salariul doua-trei luni”, spune Petrica Crasmaru. Fiind nemultumit de situatie, romanul si-a anuntat sefii ca pleaca, dar a fost amenintat ca nu va mai primi niciun ban. “El ne-a amenintat ca daca nu respectam contractul ce-l avem trebuie sa parasim Germania cat mai repede si daca nu parasim legal, atunci vine cu politia si ne da afara”, a mai povestit Crasmaru, care in prezent este in Romania, sperand in continuare ca va primi banii munciti.