Cervarix, vaccinul impotriva cancerului de col uterin, produs dezvoltat de laboratoarele companiei GlaxoSmithKline (GSK), va intra pe piata din Romania peste trei saptamani, a declarat David Lechleiter, directorul general al companiei GSK Romania, citat de NewsIn.
Cervarix a fost autorizat pentru punerea pe piata in Uniunea Europeana, pe acest segment existand pana acum un singur produs, al companiei Merck. Autorizatia survine avizului pozitiv dat in luna iulie de un comitet al Agentiei europene a medicamentului (EMEA), dupa trecerea in revista a diferitelor studii care au demonstrat "excelenta eficacitate" a Cervarix, a precizat grupul britanic, luni, intr-un comunicat, citat de AFP.
GSK si-a pus mari sperante in Cervarix, care va fi produs in fabrica sa din nordul Frantei. Vaccinurile sunt pentru grupul britanic o activitate in plina expansiune care ar putea reprezenta potrivit estimarilor 13,8 la suta din cifra de afaceri pana in 2010, fata de 7,5 la suta in 2005.
Cervarix a mai fost autorizat pana acum in Australia, iar GSK a depus cererea de aprobare in Statele Unite in luna martie, cu intarziere fata de calendarul initial. Vaccinul impotriva cancerului de col uterin produs de GSK vine cu mare intarziere in raport cu Gardasil, vaccinul produs in laboratoarele Merck si Sanofi Pasteur, comercializat deja pe piete din Statele Unite si Europa.
Potrivit celor de la Glaxo, cancerul de col uterin care apare in cele mai multe cazuri din cauza leziunilor provocate de un virus, este a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, cu peste 270 de mii de decese anual in intreaga lume.
Compania GlaxoSmithKline Plc anunta la inceputul acestui an lansarea unui studiu clinic pentru a demonstra ca vaccinul experimental pe care l-a produs impotriva cancerului de col uterin este mai bun decat vaccinul rival, existent deja pe piata, produs de Merk & Co Inc., potrivit Reuters. Cervarix produs de Glaxo si Gadrasil facut de Merck sunt vaccinuri despre care analistii din industria farmaceutica spun ca au potentialul de a vinde anual mai multe miliarde de euro, dar, in acelasi timp, compania Merck este considerata de acestia, in avantaj, pentru ca vaccinul produs de ei este pe piata de anul trecut.