Valoroasa formatie instrumentala sateasca, alcatuita din vioara prima, vioara secunda si un contrabas de talie mica, este din ce in ce mai rara in arealul etnografic transilvanean.

Dumitru Iederan este si lutier. Instrumente populare din familia viorii manufacturate de el sunt expuse in muzee si in colectii particulare: Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Etnografie Budapesta, Muzeul de Etnografie Geneva, Muzeul Omului, Paris, Institutul de concerte, Stockholm, Muzeul de etnografie, Taipei, Centrul National de Arte si Traditii, Seul, Coreea de Sud, Colectia maestrului Stefan Ruha - Cluj, Casa Corpului Didactic Satu-Mare, Universitatea Montpellier - Franta. "Dumitru Iederan e torturat de gandul ca muzica din Codru nu se bucura in tara de faima care i s-ar cuveni", scrie Speranta Radulescu.


RepertoriuDumitru Iederan, cel care a infiintat taraful "Iedera", spune ca lautarii sai vor interpreta cantece si jocuri specifice zonei "Codrului": o suita instrumentala tipica, alcatuita din Dantua€™ mare - "A ograzilor", "Codreneste", "Romaneste pe ponturi", "Batranesc" si "Scuturat", melodii instrumentale de joc.