La Marsa,  cel mai bine se canta "Dimineata pe racoare". Cand soarele urca pe cer si incalzeste glasul si sufletele lautarilor. "Dragostea", "Cuculetul", piese atat de dragi romanilor, sunt cantate ca nicaieri aici, la Marsa.

D
La Marsa,  cel mai bine se canta "Dimineata pe racoare". Cand soarele urca pe cer si incalzeste glasul si sufletele lautarilor. "Dragostea", "Cuculetul", piese atat de dragi romanilor, sunt cantate ca nicaieri aici, la Marsa.

DJ Vasile si ai lui sunt printre cei mai buni si mai apreciati lautari din tara. Originalitatea si autenticitatea melodiilor sunt cele care ii recomanda. "Cantam balade, doine, catece lautaresti vechi de sute de ani", afirma Vasile Dinu, poreclit si DJ Vasile.

Cel mai cunoscut membru al tarafului este Vasile Dinu, devenit MC (DJ) Vasile, dupa colaborarea fructuoasa cu cei de la Zdob si Zdub. Solist vocal, dar si timbalist, Vasile Dinu este liderul tarafului.

SCOALA VECHE. In repertoriul propriu tine o salba foarte bogata de piese minunate. Din cele 50-60 de melodii invatate, Dinu considera ca piesele lui de rezistenta sunt doinele.

Un spectacol al lautarilor lui DJ Vasile este intotdeauna unul plin de surprize placute, deoarece "toti din taraf stiu sa cante si altceva. Unul canta populara, unul stie melodii tiganesti mai bine, unul mai moderne, toti stim cate ceva diferit de celalalt", afirma acesta. Pe langa repertoriul foarte bogat, un alt punct forte al acestui taraf este chiar vocea lui Vasile Dinu. "Mie nu-mi trebuie statie, cant fara probleme si fara amplificatoare de voce." Dudu, Tagoi, Jenel, Sandu si MC (DJ) Vasile sunt lautari de vita veche.

La Marsa, lautaria se transmite din generatie in generatie, se invata de la 7-8 ani. Cei de aici au mai multe scoli, pe langa cea obligatorie... ei mai au Scoala sateasca a lautariei si pe cea a vietii, viata tot de lautar, din tata in fiu.

Cele mai vechi instrumente folosite la Marsa sunt vioara, tambalul si contrabasul. Vasile Dinu cunoaste foarte bine acest lucru. Canta in Taraful de la Marsa din anii a€™40. Vremurile in care nuntile se faceau la opait ori pe banci din coceni nu-i sunt straine. Cand vorbeste despre taraf, el vorbeste despre doua formatii distincte. Taraful vechi si Taraful nou. Nevoia de nou a aparut in 2000. Cand din vechiul taraf nu mai ramasesera foarte multi membri, multi dintre ei plecand sa cante in cer, la urechile ingerilor. "Nu putem onora toate invitatiile pe care le primim. Ar mai fi ceva de zis. La festival o sa se lamureasca lumea ce poate Taraful lui MC Vasile. O sa fie bine si toata lumea multumita", promite DJ Vasile.


FormatiaTaraf. Vioara, tambal, acordeon, contrabas. La Festival, formula tarafului este de cinci persoane:  vioara - Zidaru Tudor, de 69  ani, zis Dudu; acordeon - Sandu Marin, de 54 ani, zis Tagoi; tambal -   Zidaru Ion, de 35 de ani, zis Jenel; contrabas - Sandu, de 55 ani; vocal si tambal mic - Dinu Vasile, de 71 ani, zis DJ, MC Vasile


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.