La Goicea, muzica populara autentica este cantata de membrii ansamblului "Marin Chisar". Lautaria este o meserie veche la Goicea, iar asta se simte. Oamenii locului au muzica in sange si duc totul la perfectiune.

Atat de vechi sunt unele
La Goicea, muzica populara autentica este cantata de membrii ansamblului "Marin Chisar". Lautaria este o meserie veche la Goicea, iar asta se simte. Oamenii locului au muzica in sange si duc totul la perfectiune.

Atat de vechi sunt unele cantece, incat vorbesc despre domnitori, domnite, despre viteji si stramosi, iubire si voie buna. Nucleul tarafului il constituie patru lautari batrani. Eh, nu atat de batrani in ale toamnelor scurse peste viata lor, ci in ale lautariei.

Musat Tudor, Gheorghe Gigea, Marin Gigea si Dorel Zamfir sunt lautarii ai mai buni ai locului, ai mai cu experienta si cantece minunate. Seful lor, directorul de camin cultural Marin Starcu, creator de ansambluri populare, coregraf si mare dansator de jocuri populare. Cinci oameni care, la Festivalul Jurnalului National, va vor incanta cu maiestria si cu arta lor.

POVESTI CU OLTENI. Marin Starcu vorbeste despre taraf, despre oameni, despre voia buna olteneasca. "Pentru ansamblu, baza il constituie batranii, ei vin cu experienta. Tinerii vin cu dorinta, atat ca muzicanti, cat si ca dansatori. Acum mergem peste tot, suntem invitati peste tot. Vara asta am fost in Turcia. Cand apareau batranii si cantau, toata sala se ridica in picioare. E cantecul asta oltenesc care atrage... Emblema ansamblului este melodia "Pe valea goicenilor". Sunt cantece pe care le cantam si care sunt vechi de sute de ani. Un cantec de nunta despre Stefan Voda... Numai cantece autentice. Pentru Jurnalul National pregatim balade, cantece de petrecere si cantece de nunta de dupa dar. Si dansuri de la Goicea, pe care nimeni nu le-a mai pus in scena. Poloxia, Galaonul Batut, Brauletul lui Faca". De ce oameni cu 70 de primaveri la activ inca urca pe scena? E simplu, iubirea de folclor ii domina. Musat Tudor spunea ca, "mie mi-a placut mereu muzica si nu puteam sa stau acasa. Am venit de drag. Nu puteam sa stau acasa, si baietii sa cante". "Sa stiti ca are dreptate! Mie imi place sa cant mai ales cantecele de aici, din Goicea, balade, doine si mai ales cele de joc. La ansamblu am ajuns, pentru ca in mine este o dragoste innascuta pentru folclor si nu am putut sa stau deoparte. Este o mandrie pentru mine sa cant pentru comuna in care m-am nascut", completeaza Gh. Gigea.


MembriTaraful de la Goicea vine in fata dumneavoastra intr-o formula de cinci. Patru lautari si un mare dansator de jocuri populare oltenesti. Instructor coordonator si coregraf: Marin Starcu - 61 de ani; Musat Tudor: chitara - 70 de ani; Gheorghe Gigea: fluier, caval si cimpoi - 72 de ani; Marin Gigea: vioara - 54 ani; Dorel Zamfir: contrabas - 54 de ani


RepertoriuCantece de voie buna, doine, balade, cantece de nunta de dupa dar. Jocuri oltenesti, unele abia culese de la batranii comunei. Lautarii goiceni au in repertoriu cantece populare oltenesti autentice. Modul de interpretare este unicat datorita valorii si indemanarii celor patru rapsozi ai tarafului. "Poloxia", "Galaonul Batut", "Brauletul lui Faca" sunt dansuri oltenesti pe care goicenii le vor prezenta la festival.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.