Ansamblul "Izvorasul" a avut succes la festivalurile din tara, dar si din Ucraina si Bulgaria. Cea mai reprezentativa sarbatoare a satului Ianca este festivalul interjudetean de folclor "Cantecele Dunarii", care se petrece in luna mai. Vin formatii d
Ansamblul "Izvorasul" a avut succes la festivalurile din tara, dar si din Ucraina si Bulgaria. Cea mai reprezentativa sarbatoare a satului Ianca este festivalul interjudetean de folclor "Cantecele Dunarii", care se petrece in luna mai. Vin formatii din judetele limitrofe Dunarii, dar nu numai.

IUBITOR DE FOLCLOR. "Totul se petrece in cele trei lacasuri de cultura ale comunei - doua camine culturale, cate unul in fiecare sat, si o gradina de vara, cu scena acoperita, aflata in satul Potelu. Consiliul Local a investit in ele doua miliarde de lei vechi si le-am facut boboc", spune Ion Irimin, 62 ani, profesor de sport si absolvent de scoala populara de arta. El reuseste sa atraga in continuare tinerii in formatii de dansuri si de muzica populara si, chiar daca unii parasesc satul pentru a pleca la munca in strainatate, profesorul spera sa gaseasca mereu copii iubitori de folclor. Â RepertoriuIata cateva cantece din repertoriul lautarilor din comuna Ianca: "Ma uitai la rasarit", "Intru-n lunca, tai nuiele", "La fereastra din obor", "Ionica, muica, Ionica", "La portita din gradina", "Am amante-n sapte sate", "Mi-aduc aminte mai an", "Plin e codrul de voinici", "Sus pe dealul inflorit".

MembriCei mai buni cinci lautari din "Izvorasul" vor veni la Bucuresti: vioristul Ion Navacioiu, zis "Onica Mat", Vasile Dinca "Ficuta", tot viorist, Vasile Ene, din neamul "Baur", chitarist, Gheorghe Epuran "Dida", canta la contrabas, si tambalistul Titi Burcea "Caros", cel mai nou din formatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.