De doua ori pe saptamana, dupa ce-si termina muncile de agricultori, cativa barbati indragostiti de muzica populara vin la Caminul cultural pentru repetitie.

Ion Irimin, directorul Caminului cultural din Ianca - Olt si cel care a adunat
De doua ori pe saptamana, dupa ce-si termina muncile de agricultori, cativa barbati indragostiti de muzica populara vin la Caminul cultural pentru repetitie.

Ion Irimin, directorul Caminului cultural din Ianca - Olt si cel care a adunat pentru prima oara lautarii din sat in ansamblul "Izvorasul", in 1972, spune ca urmeaza sa le dea oamenilor o pauza de vreo luna, doua, sa-si culeaga viile si porumbul. Dar mai intai, cinci din cei peste 20 de membri ai ansamblului vor veni la Festivalul "Tarafuri si fanfare", la Bucuresti.

"Am ales sa prezentam la Festival aceasta formula, pentru ca acesti lautari sunt cei mai batrani, care canta la instrumente autentice, iar repertoriul lor este vechi, autentic", spune Ion Irimin.

VESELIE. Ii vom asculta pe vioristul Ion Navacioiu, zis "Onica Mat", "un barbat de 66 de ani, foarte glumet", pe Vasile Dinca, adica Ficuta, care canta la vioara si la cei 68 de ani
ai sai.

"El e singurul batran care se mai tine de lautarie pe la nunti. Nu prea ii mai cauta lumea pe cei in varsta sa-i ia la petreceri, ca acum au aparut tinerii astia cu orgi", spune Ion Irimin. Vor mai fi la Bucuresti Vasile Ene, din neamul "Baur", 69 de ani, chitarist, Gheorghe Epuran "Dida", 62 de ani, care canta la contrabas, si timbalistul Titi Burcea "Caros".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.