Zona Gorjului este reprezentata cu mandrie la festival de un taraf recunoscut pentru virtuozitatea interpretarii instrumentale. "Rapsozii Gorjului", asa cum erau supranumiti, s-au adunat in 1985 la Scoala Populara de Arta din Targu-Jiu.

I
Zona Gorjului este reprezentata cu mandrie la festival de un taraf recunoscut pentru virtuozitatea interpretarii instrumentale. "Rapsozii Gorjului", asa cum erau supranumiti, s-au adunat in 1985 la Scoala Populara de Arta din Targu-Jiu.

Initiativa a apartinut profesorilor Stefan Popescu si Victor Tambu. Pe parcursul anilor sau chiar de la infiintare, li s-au alaturat si alti instrumentisti valorosi din scoala: Constantin Argint, Marcel Parnica, Gheorghe Mihu, Decebal Cuslea, Rodica Burlan.

Primele inregistrari ale formatiei au fost realizate in 1989, in studiourile de imprimari ale actualei Societati Nationale de Radiodifuziune din Bucuresti. Dupa 1990, devenita Ansamblul "Rapsozii Gorjului" prin cooptarea catorva solisti si a unei formatii de dansuri, formatia a efectuat turnee in strainatate, mai ales in Franta.

SCHIMBARE. Incepand din 2004, prin constituirea Ansamblului Folcloric "Maria Lataretu", Taraful Gorjenesc a fost restructurat, devenind cu adevarat o formatie de tip traditional, cu componenta, maniera de interpretare si repertoriu caracteristice vechilor bande de lautari ai Gorjului de odinioara.

Pentru a pastra caracteristica de "colectiv familial", membrii trupei sunt lautari de pe Valea Bistritei gorjene, majoritatea dintre ei provenind din taraful violonistului Ionita Tambu, din Telesti. Membrii actuali ai trupei sunt: Nicolae Ciulei (vioara), Aurelia Ciulei (voce si chitara), Anisoara Tambu (voce), Decebal Cuslea (braci), Pantelimon Pobirci (contrabas). In aceasta componenta,

Taraful Gorjenesc a castigat cateva trofee importante la festivalurile folclorice regionale de profil (Dragasani, Targu Carbunesti). Prestatia tarafului traditional s-a bucurat de succes nu doar in spectacolele organizate la Gorj, ci si la Craiova si la Bucuresti.


FormatiaCei care alcatuiesc taraful sunt: Nicolae Ciulei - vioara, Aurelia Ciulei - voce si chitara, Anisoara Tambu - voce, Decebal Cuslea - braci, Pantelimon Pobirci - contrabas. Obiceiul gorjean este ca taraful sa aiba doua voci care interpreteaza in acelasi timp. Aurelia Ciulei si Anisoara Tambu sunt fiicele violonistului Ionita Tambu.


RepertoriuViorel Girbaciu spune ca folclorul din Gorj are o particularitate teribila. Piesele se canta doar in tonalitati majore si datorita faptului ca se foloseste chitara cu patru corzi, cu acordaj rusesc. Taraful Gorjenesc interpreteaza doine, balade, hore. O doina ceruta des de cei care ii cheama este "Ma uitai la rasarit". Un alt titlu este "Ici i dealul, ici i via".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.