Suflatorul Leonard Zama aduce la Festivalul "Tarafuri si fanfare" un taraf bucovinean. Interpretii sunt profesionisti; ei fac parte din Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

"Noi nu ii spunem taraf, ci or-chestra mica", precizea
Suflatorul Leonard Zama aduce la Festivalul "Tarafuri si fanfare" un taraf bucovinean. Interpretii sunt profesionisti; ei fac parte din Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

"Noi nu ii spunem taraf, ci or-chestra mica", precizeaza Leonard Zama. "Stiti ca acum exista sarbatoarea cireselor, sarbatoarea prunelor, sarbatoarea tuicii. Suntem o formatie de dimensiuni reduse si de aceea primarii din comune prefera sa ne cheme pe noi mai degraba la aceste serbari campenesti. Cantam si la petreceri si nunti."

ZONE FOLCLORICE. Vor canta la Bucuresti Adrian Semeniuc, concertmaestrul Ansamblului "Ciprian Porumbescu", la vioara si braci; Gelu Cuzic, la vioara, Ionut Tanta, la trompeta, Leonard Zama, la clarinet, taragot, saxofon, fluier, tilinca, ocarina, trisca, caval, cimpoi; George Pascal, la nai, Paraschiv Burcea, la tambal, si Trifan Leanca, la contrabas.

Leonard Zama a fost profesor la Scoala populara de Arta, iar acum este membru al Ansamblului "Ciprian Porumbescu". George Pascal, nascut in Suceava, este naistul orchestrei "Plaiurile Bistritei" din Bacau. Ei ne vor incanta urechile cu o suita din zona Sucevei, jocuri din zona Radautilor, melodii si cantece din zona Campulung, zona Siretului, dar si din zonele Vicov - Radauti si Iasi - Bacau.
Zona Liteni - DolhascaLeonard Zama se trage dintr-o familie de oameni gospodari din Suceava. "La noi in sat era obiceiul ca banda taraneasca sa cante la sarbatorile de peste an, cand se faceau baluri, la nunti, dar si la Sarbatorile de iarna. Asa am prins dragostea de acest stil de muzica." Banda taraneasca cuprindea si un clarinetist. Zona pe care o reprezinta solistul, Liteni - Dolhasca, este una de interferenta, aflata la confluenta a patru judete - Iasi, Botosani, Suceava si Neamt. "Am incercat sa fiu in asentimentul tuturor. Initial am stapanit instrumentele de suflat din zona Bucovina - Suceava; apoi, dupa ce am facut turnee prin tara, am invatat sa cant si la instrumente specifice altor zone: trisca, taragotul, saxofonul."

De iarnaPentru Sarbatorile de iarna, Leonard Zama pregateste un album cu 30 de melodii, dedicat celor interesati de obiceiurile traditionale. "Pana la 1 noiembrie sper sa fie pe piata." Iubitorii vor asculta "Capra din Corni", colinzi si uratori, "asa cum sunau si acum 50 de ani".


MembriVor veni de la Suceava si vor canta la Bucuresti Adrian Semeniuc, la vioara si braci, Gelu Cuzic, la vioara, Ionut Tanta, la trompeta, suflatorul Leonard Zama, la clarinet, taragot, saxofon, fluier, tilinca, ocarina, trisca, caval, George Pascal, la nai, Paraschiv Burcea, la tambal, si Trifan Leanca, la contrabas.


Repertoriu
Taraful bucovinean va interpreta o suita din zona Sucevei, jocuri din zona Radautilor, melodii si cantece din zona Campulung, doine batranesti. Adrian Semeniuc canta din zona Siretului, Cuzic din Vicov si Radauti, Leonard Zama din zona de ses a Sucevei, din valea Siretului, iar naistul - din zona Iasi, Bacau.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.