Se pare ca stapanul Parcului Bordei n-a vandut cei 5.000 de metri patrati din zona verde unor ucraineni, asa cum spusese. In negocierile pe care le are cu municipalitatea nu a facut altceva decat sa santajeze, vrand sa obtina atat dreptul de a constr
Se pare ca stapanul Parcului Bordei n-a vandut cei 5.000 de metri patrati din zona verde unor ucraineni, asa cum spusese. In negocierile pe care le are cu municipalitatea nu a facut altceva decat sa santajeze, vrand sa obtina atat dreptul de a construi in parc, cat si de a obtine si terenul din spatele Guvernului.


O alta smecherie iese la iveala in cazul Parcului Bordei. Costica Constanda, proprietarul zonei verzi, a sustinut in repetate randuri ca a vandut in jur de 5.000 de metri patrati, din cei 33.000 pe care-i detinea, unor ucraineni. Localizarea terenului instrainat a fost facuta in zona Turgheniev, langa Vila Lac 3, unde locuieste presedintele Traian Basescu.


SOLICITARE. Dupa ce a pozat in victima, declarand ca o data ce a vandut nu mai poate sa le ceara inapoi terenul pentru a face un schimb cu municipalitatea pe intreaga suprafata, afaceristul isi schimba tactica. Cere consilierilor generali sa-i aprobe un plan urbanistic zonal pentru cei 5.000 de metri patrati pozitionati de data asta in mijlocul Parcului Bordei. In plus, solicita un schimb de teren cu Primaria Capitalei pe cei 28.000 de metri patrati, care teoretic i-au mai ramas, cerand la schimb Depoul RATB din spatele Guvernului.  Daca intr-adevar Constanda vindea terenul ucrainenilor, atunci trebuia sa ceara spre aprobare consilierilor un PUZ in zona Turgheniev, nu in Mircea Eliade, exact in zona centrala a parcului. Conform unor surse, omul de afaceri n-a vandut nici o bucatica de teren din Parcul Bordei, ci vrea sa mearga la santaj, astfel incat sa impuste doi iepuri de-odata, pe de o parte - sa construiasca pe zona verde doua blocuri rezidentiale, pe de alta parte - sa puna mana si pe terenul din spatele Guvernului. De fapt, asa-zisii ucraineni pe care omul de afaceri ii tot aminteste ar fi de fapt cativa baieti destepti din Capitala. Daca alesii locali ii satisfac dorintele, el va renunta la despagubirile de 17 milioane de euro pe care le imputa municipalitatii. Deocamdata, ieri, la sedinta Consiliului General, s-a propus infiintarea unei comisii formate din liderii partidelor reprezentate la Capitala, avand drept misiune sa negocieze cu omul de afaceri cazul Parcului Bordei, idee care a fost respinsa la finalul sedintei. Inainte sa negocieze, alesii locali ar trebui sa se lamureasca cui si in ce parte a parcului a vandut Constanda cei 5.000 de metri patrati.


ISTORIC. Terenul din Parcul Bordei, de 3,3 hectare, de pe malul lacului Floreasca - vizavi de Parcul Herastrau - , a devenit proprietatea lui Costica Constanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general, pe atunci Traian Basescu, pe Legea 10/2001. Constanda a obtinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii castigase in instanta, Constanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in Parcul Bordei.


Parcul Circului, salvat deocamdataIeri, la sedinta Consiliului General au fost dezbatute o multime de proiecte care vizau constructii de birouri, cartiere, unele dintre acestea fiind chiar pe spatiul verde. Un exemplu a fost proiectul din Parcul Circului, unde urmeaza a se ridica un sediu de birouri cu 20 de etaje. Acesta nu a fost insa aprobat de consilieri. Au trecut, in schimb, o multime de PUZ-uri, despre care Jurnalul National va da amanunte in editiile viitoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.