De zece ani, Taraful Traditional Sangiorz Bai incanta ascultatorii cu melodii din batrani. Vioristul Ionica Moldovan, sprijinit de Casa de Cultura, a fondat acest grup.

A fost intovarasit la drum de Poleac Ilie, la braci, si Petrica Adam,
De zece ani, Taraful Traditional Sangiorz Bai incanta ascultatorii cu melodii din batrani. Vioristul Ionica Moldovan, sprijinit de Casa de Cultura, a fondat acest grup.

A fost intovarasit la drum de Poleac Ilie, la braci, si Petrica Adam, la contrabas. "Cantam repertoriu din zonele noastre, doine de strigat, de chiuit, apoi doine de jucat, de-a lungul, pe loc, adica de amagit, cum zic batranii nostri, si de invartit", spune Ionica Moldovan, care, pe langa faptul ca este dirijorul Tarafului Traditional Sangiorz Bai, este si dirijorul orchestrei Ansamblului Paunita. Muzicantul s-a nascut la 8 noiembrie, in anul 1944. Inca de copil, din clasa a IV-a elementara, a inceput a canta la vioara. "Cantam la dansurile scolii. Eram primul ales dintre toti. Acum sunt angajatul Casei de Cultura".

SA AI "URECHE". Nu a fost la invatatura la nimeni. "Nu sunt profesionist, sunt amator. Muzica mai mult se fura, ascultam batranii cum cantau anumite melodii vechi, traditionale, de la noi, si pe marele viorist care a fost pe Valea Somesului, care a avut tot taraf traditional si canta la nunti, Ciubotaru Ion. Dansul era cel mai vestit in zonele noastre." Un exemplu ca muzica se transmite in familie este taraful acestui violonist. Maxim Ciubotaru si Petru Ciubotaru erau fratii lui Ion, Gabor Maxim ii era nepot, Ionica Moldovan ii era socru, iar Poleac Ion este tatal lui Poleac Ilie.

AMINTIRI. Acum 30 de ani, dirijorul  Tarafului Traditional Sangiorz Bai canta la nunti, petreceri, claci de uns, de tors si la sezatori in noptile de iarna. "Eram trei. Unul la primas, adica vioara, al doilea la contra, adica braci ori vioara a doua, si al treilea la gordunaa€¦ contrabas." In a€™71 s-a infiintat Ansamblul folcloric Paunita, ceea ce a insemnat prima iesire in Franta. A urmat Turciaa€¦

Florin Hodoroga este de un an si jumatate director si coregraf la Casa de Cultura Sangiorz Bai. Cand e vorba ca taraful sa cante pe la vreun eveniment, dansul este persoana contactata si de cele mai multe ori insoteste taraful prin tara. "Ma descurc foarte bine cu domnul Moldovan, chiar daca nu este notist. Anul acesta am fost invitati in Portugalia. Pe langa taraf, am mai tocmit un acordeonist. S-au prezentat foarte bine si au fost apreciati. Erau si foarte multi romani prezenti."

TRADITIA. "Imi fac melodii din zona noastra, spune Ionica Moldovan. Melodiile de la batrani le am in cap inregistrate si nu vreau sa le uit niciodata. E o muzica clara, curata, conform traditiei. Nu am cum sa le notez pe caiet. Sunt melodii dedicate si unor anumite prenume si la nunta mai se cere: «Unchiule, canta hora mea!», si atunci o cant, si e tare bucuros si mai face cinste. Noi nu vrem in ruptul capului sa se piarda traditia! Mergem inainte!" Bani ies din muzica in functie de cum se targuiesc cu oamenii la nunti, in plus sunt angajati.


APRECIERE. "Cam din luna mai am avut in fiecare duminica activitate, spectacole. Talentul muzicantilor a fost recompensat de jurii importante din tara", spune directorul Casei de Cultura. Se mandresc ca au reusit performanta de a obtine locul I la Festivalul Mamaia in 2002 din partea unui juriu riguros. "Si la Brad au luat tot locul I, la Gherla in fiecare an ne-am abonat la acelasi loc fruntas, iar «ASTRA» Sibiu ne-a oferit un premiu", incheie domnul Florin Hodoroga, care la baza este profesor de geografie.

Poleac Ilie, care manevreaza cu mult talent braciul, are 59 de ani. Vorbeste rar si priveste spre trecut cu seninatate. "De la 14-15 ani cant, la nunti, la morti... am invatat de la taica-miu, era din familie de muzicanti. Poleac Ion a fost tatal meu. Mergeam si cantam pana aproape de Cluj." Instrumentele cu corzi nu mai sunt un secret pentru nea Ilie. Se descurca la vioara, braci si contrabas. "Noi suntem urechisti, nu notisti", tine sa precizeze. Copii nu are, dar asta nu l-a impiedicat sa nu aiba un ucenic. Si-a invatat nepotul sa cante la vioara, si acum este mandru ca l-a adus la nivelul la care poate castiga un ban cinstit din muzica.Cel mai tanar membru al tarafului este Petrica Adam. Are 40 de ani si este mandru ca poate interpreta laolalta cu unchiul sau, Ionica Moldovan. De la 12 ani a facut o pasiune pentru contrabas si nici acum nu il mai lasa din maini.

Daca v-am facut curiosi, sambata, incepand cu ora 16:00, ii puteti asculta live.

ComponentaCei trei membri care alcatuiesc Taraful Traditional Sangiorz Bai sunt: Ionel Moldovan, dirijorul tarafului, interpreteaza la vioara, Ilie Poleac, la braci, si Petre Adam, la contrabas. Nu de putine ori s-a intamplat sa acompanieze nume celebre ale muzicii populare. Un astfel de nume este Grigore Lese, rapsodul Tarii Lapusului.


RepertoriuTaraful interpreteaza doine si cantece de joc. Sunt recunoscuti pentru "Jocul banilor". "Era un obicei extraordinar la noi care in toata Romania nu s-a facut, «Jocul banilor». Se canta in sat si se facea un cerc mare-mare, cu fete si baieti, si unul mergea cu palaria la fiecare si strangea bani pentru muzica", povesteste Ionel Moldovan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.