Zeci de romani plecati sa lucreze in Germania, in special in constructii, si care au fost pacaliti, s-au adresat Sindicatului european al muncitorilor migranti pentru rezolvarea situatiei in care se afla. Potrivit informatiilor furnizate de Deutsche
Zeci de romani plecati sa lucreze in Germania, in special in constructii, si care au fost pacaliti, s-au adresat Sindicatului european al muncitorilor migranti pentru rezolvarea situatiei in care se afla. Potrivit informatiilor furnizate de Deutsche Welle Online, citat de Mediafax, romanii semneaza, de multe ori, contracte pe care nu le inteleg si in care ei figureaza ca intreprinzatori privati. In aceasta situatie, firmele angajatoare nu mai achita statului contributiile, iar romanii se "trezesc" lucrand ilegal.
Procuratura germana ancheteaza cazul mai multor muncitori romani care au lucrat pe un santier din orasul Essen si care nu au fost platiti de angajatorul lor timp de cateva luni. Un subcontractant turc i-a angajat ilegal pe romani ca intreprinzatori privati, fara sa verse astfel contributiile obligatorii la bugetul asigurarilor sociale. Primele estimari releva o paguba in dauna statului german in valoare de cel putin 10.000 euro. In plus, sumele restante la achitarea salariilor se ridica la alte 30.000 euro. Administratia locala din Essen a decis sa vina in ajutorul muncitorilor, fiecare dintre acestia primind un ajutor in valoare de 200 de euro, pentru a avea macar bani de mancare. La un alt santier, din Aachen, opt romani au intrat in greva dupa ce au aflat ca sunt angajati cu forme ilegale, ei nestiind ca au semnat un contract in care figurau ca intreprinzatori privati. Incurajati de reprezentantii Sindicatului european al muncitorilor migranti, romanii s-au adresat autoritatii pentru combaterea muncii la negru. Controalele efectuate de agenti l-au determinat pe contractorul general sa ajunga la o intelegere cu reclamantii, astfel incat cei 9.500 euro restanti au fost achitati, iar formele ilegale de angajare au fost anulate.
Pana in prezent, sustine Deutsche Welle Online, 40 de romani au apelat la asistenta sindicatului pentru a recupera drepturi salariale in valoare de peste 80.000 euro.Nereguli la tot pasulDiferenta majora intre un contract de munca si o colaborare cu un intreprinzator privat este aceea ca, in al doilea caz,firma "angajatoare" nu este obligata sa verse contributii la bugetul asigurarilor sociale, antreprenorul privat avand aceasta responsabilitate.
Conform legii germane, a fi independent presupune anumite conditii, cum ar fi publicitatea facuta activitatii prestate, inscrierea de oferte la licitatii pentru diferite proiecte, dovada unui capital financiar si efectuarea de achizitii. La niciunul dintre muncitorii romani angajati nu s-au pus vreodata astfel de probleme. Indiferent daca munceste legal sau ilegal, un angajat are dreptul la salariul minim prevazut de lege. In constructii acesta se ridica la 8,92 de euro pe ora, potrivit lui Matthias Kirchner, presedintele Sindicatului european al muncitorilor migranti. "Insa odata ce au primit banii, ei nu mai pot continua lucrul, pentru ca sunt ilegali", a precizat acesta. Presedintele sindicatului european crede ca persoanele care aduc muncitori din tarile est-europene "cu acte mai mult decat dubioase" sunt organizate in adevarate retele.
"Motivul pentru care afirm acest lucru este acela ca metodele aplicate sunt mereu aceleasi. In plus, trebuie sa spun ca firmele germane - care sunt in fond beneficiarii acestor nereguli - sunt pe deplin constiente de ceea ce se intampla", a mai spus Kirchner.Salariu de 1.200 euroCei care aleg sa plece la munca in strainatate, apeland la contracte intermediate de statul roman, castiga, in Germania, maximum 1.200 euro. La sfarsitul lunii august a.c., Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta ca peste 80% din contractele de munca obtinute de romani, in primele sase luni ale anului, au fost pentru Germania. Astfel, ANOFM a intermediat plecarea a peste 20.000 de muncitori in Germania, unde acestia lucreaza in domeniile sanitar sau gastronomic, in agricultura - sau fac menaj. ANOFM a mai informat ca prin agentii privati de recrutare si plasare a fortei de munca au plecat in strainatate aproape 12.000 de romani, jumatate dintre ei preferand Statele Unite ale Americii. Restul tarilor in care romanii au mai obtinut contracte prin firme private au fost Italia (1.461), Cipru (1.335), Germania (522) si Portugalia (344).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.