Cel mai performant RMN din lume se afla in Elvetia. Cu ajutorul acestui aparat ultraperformant, cercetatorii cauta solutii pentru tratarea unor boli grave: Alzheimer, Parkinson, diabet, obezitate si cancer.

Centrul de imagistica medicala din cadrul Universitatii de Stiinte din Lausanne dispune de cel mai performant scanner RMN (rezonanta magnetica nucleara) creat pana in prezent, informeaza cotidianul elvetian Le Matin. Datorita colaborarii dintre universitatile din Lausanne si Geneva, Centrul de imagistica medicala este dotat cu mai multe aparate revolutionare de imagistica medicala. Acestea permit cercetatorilor sa observe ce se intampla in interiorul corpului, fara a fi nevoiti sa-l deschida.


STUDII. Laboratorul de la Lausanne, care lucreaza in stransa legatura cu spitalele universitare din zona Lacului Leman, ofera mari sperante pacientilor care sufera de boli incurabile precum Alzheimer, Parkinson, diabet, obezitate si cancer. Cercetatorii elvetieni spera ca, prin studiile lor, sa imbunatateasca metodele de diagnostic si sa descopere noi tratamente. "Ne vom concentra asupra a trei domenii - explica directorul centrului, Rolf Gruetter. Neurologia (creierul, bolile Alzheimer si Parkinson), bolile metabolice (diabetul si obezitatea) si oncologia (tumorile canceroase)."
Cu  acest  RMN, cercetatorii elvetieni pot analiza in premiera pana la nivel de molecula. "A creste puterea campului magnetic al RMN-ului este ca si cum s-ar mari rezolutia unui aparat de fotografiat. De exemplu, un aparat de 4 megapixeli va furniza imagini mult mai clare decat un aparat de 2 megapixeli. Tot asa un RMN cu un camp magnetic de mare putere ofera imagini detaliate ale moleculelor. Speram sa vizualizam cu precizie molecule care n-au putut fi observate pana acum", a precizat Rolf Gruetter.