Votul favorabil acordat de catre majoritatea deputatilor Raportului intocmit de membrii subcomisiei parlamentare investiti cu misiunea de a cerceta legalitatea retrocedarii Castelului Bran, precum si procedurile de scoatere la vanzare a acestuia a p
Votul favorabil acordat de catre majoritatea deputatilor Raportului intocmit de membrii subcomisiei parlamentare investiti cu misiunea de a cerceta legalitatea retrocedarii Castelului Bran, precum si procedurile de scoatere la vanzare a acestuia a provocat, pe langa furia avocatilor proprietarului Dominic de Habsburg, si o serie de viitoare dureri de cap pentru persoanele angrenate in acest proces, considerat ilegal, in frunte cu ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.

Scorul zdrobitor al deputatilor in favoarea raportului intocmit de cei cinci membri ai subcomisiei parlamentare care au concluzionat ca retrocedarea Castelului Bran nu a indeplinit toate conditiile impuse de legislatia romaneasca a produs un scandal care, mai mult ca sigur, va fi exportat si exploatatcu „tusele“ de rigoare de avocatii „partii vatamate“. De altfel, asa cum i-au atentionat pe deputati in scrisoarea transmisa inaintea votului, amenintare publicata in premiera de catre cotidianul „Gardianul“, avocatii mostenitorului, Dominic de Habsburg, au si afirmat public faptul ca statului roman ii vor fi solicitate despagubiri de peste 150 milioane euro.

'Nimeni nu-i dezmostenit>>
Mai mult, unii dintre deputatii „anti-raport“ au solicitat ca respectiva despagubire sa fie suportata de catre alesii care au votat in favoarea raportului. „Am facut un calcul si fiecare dintre noi va trebui sa platim cam 900.000 euro“, a glumit unul dintre votantii raportului cu pricina. In ceea ce priveste furia aparatorilor proprietarilor Castelului Bran, in opinia deputatilor care au considerat ca retrocedarea a incalcat legislatia autohtona, aceasta nu se justifica. „Prin acest vot, nimeni nu a fost expropriat, nimeni nu i-a luat proprietarului Dominic de Habsburg castelul, tot ceea ce trebuie facut, pe langa sesizarea institutiilor abilitate sa sanctioneze incalcarile de lege constatate si mentionate in raport, este de reluare de catre mostenitori a intregului proces de retrocedare, dar, de data asta, in termenii legali“, a precizat unul dintre membrii subcomisiei parlamentare. Punctul cel mai slab al intregului proces de retrocedare l-a constituit faptul ca, „in momentul retrocedarii, Castelul Bran era in domeniul public al statului si, potrivit articolului 136 din Constitutie, domeniul public al statului este inalienabil si nu poate fi instrainat. Legea 10/2001, invocata de avocati, nu poate anula acest articol din Constitutie“.

Odata trecut raportul cu pricina de votul deputatilor, diverse institutii ale statului, in frunte cu Guvernul, vor trebui sa indeplineasca si misiunile cuprinse in respectivul document. Astfel, concluzionand ca „singura autoritate competenta sa se pronunte asupra restituirii Castelului Bran este instanta de judecata“, raportorii au prevazut si o serie de masuri care, in acest moment, au devenit obligatorii pentru „andrisanti“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.