Nevoia de lichiditati in lei ale companiilor, care au achitat ieri datoriile la bugetul de stat, au adus o crestere a ofertei de valuta, cat si una a dobanzilor, ceea ce a condus la o apreciere usoara a monedei nationale. Pe piata monetara, dobanzile
Nevoia de lichiditati in lei ale companiilor, care au achitat ieri datoriile la bugetul de stat, au adus o crestere a ofertei de valuta, cat si una a dobanzilor, ceea ce a condus la o apreciere usoara a monedei nationale. Pe piata monetara, dobanzile overnight si one week au continuat trendul crescator din precedentele doua sedinte, ele urcand la 7 - 8%, peste nivelul de dobanda politica monetara a BNR.
La randul ei, Trezoreria a sterilizat o parte din lichiditatea pietei, printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la un an. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, iar ofertele bancilor comerciale s-au ridicat la 285,72 milioane lei. Nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci a facut ca Trezoreria sa atraga doar 96 milioane lei, nivelul randamentului fiind de 7%/an. Cursul mediu al euro a coborat de la 3,3871 la 3,3822 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat la 3,3845 - 3,3895 lei, in scadere fata de inchiderea de acum doua zile. Cresterea ofertei si a dobanzilor a coborat euro pana la o cotatie de tranzactionare de 3,3750 lei, nivel care s-a mentinut pana la inchidere, cand cotatiile erau de 3,3770 - 3,3820 lei. "Platile la buget au permis leului o evolutie discordanta cu celelalte monede emergente, declara un dealer bancar. De joi vom reveni insa la miscari care vor urma trandul din regiune". Deprecierea puternica a dolarului fata de euro a facut ca cursul mediu al monedei americane sa scada ieri de la 2,4033 la 2,3948 lei. Paritatea euro/dolar a atins ieri pe pietele asiatice un nou maxim istoric de 1,4162 dolari, dupa ce marti seara urcase in SUA la 1,4154 dolari. Cresterea monedei unice a intervenit dupa anuntarea nivelului comenzilor de bunuri de folosinta indelungata din SUA care au coborat in august cu 4,9% fata de iulie, semn ca economia americana se apropie de intrarea intr-o perioada de recesiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.