Mai multi laureati ai primelor doua editii au cistigat mai mult de doua trofee. Doi dintre cei care au cistigat cel putin un trofeu au renuntat la una dintre distinctii.

Cristian Tudor Popescu este detinatorul celor mai multe trofee in cadrul proiectului „Zece pentru Romania". Jurnalistul de la „Gandul" a cucerit de trei ori locul unu la doua categorii: in 2005 - o dubla (la Analisti politici si Jurnalisti), iar in 2006, al treilea trofeu (la sectiunea Jurnalisti). Al treilea trofeu consecutiv a fost, de altfel, refuzat de Cristian Tudor Popescu, acesta cedind distinctia mai tinarului sau coleg de redactie, Florin Negrutiu.

Gala festiva a proiectului „Zece pentru Romania" are loc in jurul datei de 20 decembrie Traian Basescu este autorul unui gest similar cu cel al lui Cristian Tudor Popescu. Spre deosebire de directorul de la „Gandul", seful statului nu a desemnat un loctiitor anume pentru trofeul cistigat de el, ci le-a transmis organizatorilor, intr-un mesaj scurt si condimentat, ca pot da premiul „celui de-al doilea, al treilea sau al patrulea clasat". Gestul presedintelui, care a contrariat, dar a si inviorat asistenta, l-a pus intr-o ipostaza penibila pe Gigi Becali, al doilea clasat in ierarhia Politicienilor in 2006, acesta ridicindu-se initial de pe scaun si plecind spre scena, foarte incintat, sa primeasca premiul pe care Traian Basescu tocmai il refuzase. Presedintele Romaniei este al doilea personaj public a carui prestatie a fost incununata cu doua trofee in doi ani consecutivi. De altfel, C.T. Popescu si Traian Basescu sint singurele personalitati publice care au luat Marele Premiu in doi ani consecutivi.

Mona Musca este al treilea nume de personalitate publica in dreptul caruia figureaza performanta de a cistiga doua trofee la „Zece pentru Romania". Spre deosebire de ceilalti doi - care au triumfat in ambele editii de pina acum -, Mona Musca a iesit cistigatoare in 2005 la categoriile Cel mai bun parlamentar si Cel mai bun ministru. In 2006, Mona Musca s-a regasit pe pozitia a sasea la categoria Politicieni insa momentul coincide cu o grava deteriorare a imaginii sale publice, in urma detaliilor care au explodat in presa in vara trecuta cu privire la colaborarea fostei liberale cu Securitatea ca politie politica. Mona Musca, de altfel, continua sa stea la marginea scenei politice si acum, in urma verdictului de politie politica pe care l-a primit de la CNSAS.

C.T. Popescu are trei trofee, iarMona Musca, doua Traian Basescu a fost cel mai bun politician in doua editii consecutive Mai multe nume s-au regasit in cele doua editii de pina acum pe mai multe liste cu primii 10 clasati la diferite categorii. Intrucit categoriile care propun elite politice sint cele mai multe, fatalmente, numele de politicieni s-au regasit pe aceste liste.

Editia din 2006 e prima in care la „Zece pentru Romania" este invitat un nume greu de pe scena internationala: Helmuth Köhl. In 2007, invitat special este Henry Kissinger.

Miza proiectului „Elitele sint calauzele unei natiuni. Nevoia de calauze e azi mai mare ca niciodata, acum cind drumul e atit de nou si de dificil. A reconstrui si a construi pe termen lung reprezinta singura iesire din marasmul neproductiv al confuziilor. Asa a inceput «Zece pentru Romania». Din dorinta de a gasi o solutie, in vreme ce toata lumea cauta mii de solutii. Reconstructia elitelor poporului roman a fost scopul nostru principal. Modul in care natiunea percepe personalitatile reprezentative ne-a obligat sa ne adresam sociologiei, iar nu sa facem excavatie jurnalistica. Alegerea a patru institute care au realizat cercetarea s-a facut din nevoia de obiectivitate, din perfectionism si, nu in ultimul rind, din respect fata de opinia publica." In acest fel definea, la inceput de drum, sensul si directia acestui proiect Mihai Tatulici, realizatorul proiectului „Zece pentru Romania".

10 x „Zece pentru Romania" Proiectul se va derula pe durata a zece ani, toamna. In fiecare an, programul va include emisiuni de televiziune saptaminale, programate duminica. Gala de decernare a premiilor pentru cele 10 sectiuni ale proiectului se va desfasura la Ateneul Roman, in jurul datei de 20 decembrie, si va fi insotita de un concert simfonic de exceptie.

Cistigatorii 2005

Politicieni: Traian Basescu Analisti politici: C.T. Popescu Ministri: Mona Musca Actori: Florin Piersic Interpreti vocali: Irina Loghin Oameni de afaceri: Ion Tiriac Tineri politicieni: Cozmin Gusa Sportivi: Cristian Chivu Jurnalisti: Cristian Tudor Popescu Parlamentari: Mona Musca Cistigatorii 2006

Politicieni: Traian Basescu Ministri: Mihai Razvan Ungureanu Tineri politicieni: Victor Ponta Jurnalisti: Cristian Tudor Popescu Branduri romanesti: Dacia Istorici: Alexandru Zub Medici chirurgi: Irinel Popescu Arhitecti: Serban Sturza Avocati: Ana Diculescu Sova Scriitori: Mircea Cartarescu Cititi CV-ul celui mai bun politician al acestei campanii in 2005 si 2006 pe www.cotidianul.ro/select