Achizitia a 9,98% din bursa suedeza ameninta sa strice planurile celor doua companiiBursa Electronica Nasdaq si Borse Dubai au marit oferta pentru OMX la aproape 32 miliarde de coroane (4,89 miliarde de dolari), dupa ce Qatar a intervenit in ultimele planuri de preluare prin achizitionarea unei participatii in cadrul bursei nordice.
Borse Dubai va plati actionarilor OMX 265 de coroane per actiune, mai mult cu 15,21% fata de cele 230 coroane oferite saptamana trecuta, a declarat compania intr-un comunicat. Ambele companii controleaza acum 47,6% din OMX, aproape de cele 50 de procente necesare pentru a incheia un acord legat de preluare. Actiunile OMX au crescut la 283 coroane.
Nasdaq si Borse Dubai au fost fortate sa gaseasca o noua oferta pentru actionarii OMX dupa ce Qatarul a cumparat 9,98% din actiunile bursei nordice in data de 20 septembrie. Emiratul a anuntat surprinzatoarea miscare dupa ce Dubai si Nasdaq au convenit sa invinga ofertele rivale pentru OMX si ca bursa americana sa preia controlul companiei suedeze, iar Dubai va prelua actiuni ale bursei americane, cat si alte active.
"Cresterea este aproape o necesitate pentru a obtine sprijinul actionarilor OMX", a declarat Bruce Weber, profesor la ┼×coala Londoneza de Business si expert in burse de valori. "Piata pare a cere in continuare o oferta mai mare", a subliniat acesta.Actionarii sunt multumiti de noua ofertaActionarii, printre care se numara Investor AB, compania condusa de familia Wallenberg, si Nordea Bank AB, au cazut de acord sa-si vanda actiunile catre Borse Dubai. Fondatorul OMX, Olof Stenhammar, si seful executiv al bursei suedeze, Magnus Boecker, au anuntat ca se pot lipsi de actiunile lor. Investor detine o participatie de 10,7%. Nordea si Stenhammar au 5,2%, respectiv 1,4% din OMX.
"Este o tranzactie foarte avantajoasa pentru actionarii de la Investor. Aproape ca formeaza baza unei solutii sanatoase unde OMX, impreuna cu Nasdaq si Borse Dubai, pot forma o platforma globala bursiera de lider", a declarat Investor AB.
Totusi, actionarii au impus niste reguli. Dubai si bursa americana va trebui sa egalizeze o oferta de 303 coroane per actiune in 15 zile bancare, a declarat ieri Nordea. Acordul cu Investor AB va cadea daca un rival va oferi cel putin 303 coroane/actiune inainte ca oferta Dubai sa fie declarata absoluta, a declarat Investor AB.
Qatarul, care este in competitie cu Dubai pentru a deveni centrul financiar al Golfului Persic, a indemnat actionarii OMX sa retina votul lor pentru acordul cu Nasdaq-Dubai. Detinerea unei participatii la bursa nordica este un "pas cheie" pentru a lua "companii puternice" in bursele europene, a declarat Qatar intr-un comunicat saptamana trecuta.Nasdaq vrea sa creeze o platforma pentru a invinge NYSEIn data de 25 mai, Nasdaq a facut o oferta de preluare pentru OMX de 25,1 milioane de coroane, la care majoritatea actionarilor si consiliul de administrare si-au dat acordul. In august, Dubai a lansat o contraoferta de 230 coroane pentru fiecare actiune OMX, amenintand sa strice planul de preluare a Nasdaq.
Bursa electronica americana si Dubai au ajuns la un acord in 20 septembrie prin care Dubai va renunta la OMX in schimbul unor participatii la Nasdaq si London Stock Exchange (LSE).
Conform acordului revizuit dintre cele doua burse, Orientul Mijlociu va cumpara OMX si o va vinde catre Nasdaq pentru 12,58 milioane de coroane. In schimb, Dubai va primi 28% din LSE si 19,99% din actiunile bursei americane. Inca 8,4% din Nasdaq vor fi retinute pentru o eventuala vanzare.
Astfel, Dubai International Financial Exchange va obtine acces la brandul Nasdaq si tehnologia de tranzactionare a OMX. Nasdaq va controla sapte burse nordice si baltice, a caror valoare de tranzactie zilnica s-a dublat din 2003.
Nasdaq este in cautarea unei platforme in Europa dupa ce rivalul NYSE Group a creat prima bursa de valori transatlantica prin achizitia de 14 miliarde de dolari a Euronext in aprilie.
"Nasdaq si Borse Dubai isi unesc eforturile pentru a produce o strategie de marire pe termen lung, riguroasa si de dezvoltare pentru OMX si pentru regiunea nordica si baltica", au declarat companiile intr-un comunicat.