Canta despre eroii romanilor, despre Gruia, despre Novac, despre povesti de iubire, balade, doine, cantari pentru suflet si ingeri. Nea Iacobita si Dan Costache, tata si fiu, lautarii de geniu din Ostroveni, Dolj.

Nea Iacob este unul dintr
Canta despre eroii romanilor, despre Gruia, despre Novac, despre povesti de iubire, balade, doine, cantari pentru suflet si ingeri. Nea Iacobita si Dan Costache, tata si fiu, lautarii de geniu din Ostroveni, Dolj.

Nea Iacob este unul dintre pastratorii cantecelor batranesti, ai doinelor nascute in zilele Razboiului de Independenta, ai cantecelor vesele din noptile de dragoste si foc ale oltenilor.

Dan este fiul invatat, cu Scoala de Arta, cu functie de director de Camin Cultural in Ostroveni. Tatal si fiul, un duet spre bucuria cantecului si a ascultatorilor.

Iacob Costache este un lautar aparte. A invatat sa cante la o vioara artizanala, facuta in curtea casei de tatal sau, un om priceput in ale tamplariei, dar si in ale lautariei. Bunicul lui nea Iacob era lautar, viorist. Tatal a fost contrabasist. Cu acesta a si cantat o vreme la nunti. Fiul este chitarist.

"Eu am invatat aici in sat, la Gore a lua€™ Fane. De la el am plecat la Coanca aa€™ lu Parciu. Asta am invatat de la Florea Cioca, cand era Florea Cioaca la Barca, la tara, pana sa ajunga la Bucuresti. Am facut 4 clase, dupa astea m-a dat la vioara. Dupa doi ani de invatat am inceput sa cant la hora satului, la 13 ani, cu un baiat care a invatat o data cu mine. La hora satului ne-a vazut lumea si a inceput sa ne cheme. La nunti, la botezuri, la petreceri. Asa am devenit lautar", povesteste nea Iacobita. Dupa ce a plecat de la nea Coanca, tatal i-a cumparat un patefon, cu vreo 20 de placi. Maria Lataretu, Florea Cioaca... artisti de valoare.


A INVATAT DUPA ELE. A luat vreo 20 de cantece ale Mariei Lataretu. "Toti copiii veneau sa asculte cand eu invatam. Mai era un patefon in tot satul. Ei veneau la mine. Care cu un vin, care cu o felie de branza, care cu praz, asta pe la vreo 13 ani."

"Am invatat si cantece pe care le cantau oamenii batrani aici, la Ostroveni. Am avut un batran de la care am luat niste balade. Avea cartea veche cu «Gruia a lui Novac», de la el am luat balada asta. Am mai luat balada «Trei coconasi de domn».

Multe cantece le-am invatat de la nea Coanca. Luam ce vedeam ca place la lume. Le luam si le retineam imediat. Venea caravana cu filme. Si inainte de film punea muzica, placi cu Maria Lataretu, Ion Luican, sa vina lumea. Eu ascultam si invatam. In repertoriu s-ar putea sa am si eu vreo 500 de cantece. Balade, batranesti, doine, cantece de razboi", spune lautarul. Multe cantece in repertoriu. Ca sa le tina minte nu are nevoie de cine stie ce potiuni ori cine stie ce alte minunatii. Secretul... nu e secret de fapt... e doar dragoste de lautarie si vioara... "Cand am vioara in mana, toate melodiile imi vin in minte", declara nea Costache.


SE CERE MUZICA BUNA. Iacob si Dan Costache sunt doi lautari apreciati in toata Oltenia si nu numai. Sunt solicitati la nunti si botezuri, la evenimente de tot soiul. De ce? Pentru ca ei pastreaza muzica autentica, muzica romaneasca, olteneasca in stare... sa-i zicem pura. Si ei sunt multumiti de lucrul acesta. "Majoritatea cere acum cantece vechi, «Spune, spune mos batran», «Pupa-ti-as coama balan», «Sanie cu zurgalai», «Radu mamii, Radule», «Trei granate, trei foi late»... Cel mai mult imi place sa cant solo vioara piesele lui nea Florea Cioaca. Imi mai place foarte mult folclorul lui Ion Luican. Cand merg la festivaluri, cant mai mult muzica de taraf. Am fost si ca rapsod la festivaluri. La «Maria Tanase» am cantat balada lui «Gruia a lui Novac», o balada foarte
frumoasa."


MembriLautarii din Ostroveni, Dolj: Iacob Costache - 63 de ani; Dan Costache - 36 de ani. Tata si fiu. Un duet pentru bucuria inimilor, pastrarea traditiilor si inaltarea spiritelor celor care simt muzica romaneasca traditionala veche.


RepertoriuTaraful din Ostroveni vine inaintea dumneavoastra cu un repertoriu compus din doine, balade, cantece batranesti, cantece de nunta si cantece de joc si voie buna. Piesele de rezistenta ale lautarilor sunt baladele vechi despre Gruia si Novac, doi eroi populari ai romanilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.