Cunoscuta disidenta de la Cluj are putine iesiri publice. Ultimele au avut aceeasi obsesie: Traian Basescu si teribilul demon interior care il macina pe acesta.

Am ezitat serios citeva saptamini pina cind sa scriu un asemenea text. Daca am decis sa o fac acum, e in mod fundamental fiindca respectul meu pentru ceea ce a fost in timpul comunismului Doamna Doina Cornea este imens si va ramine, indiferent de un context sau altul, intact.

Am avut o tresarire mirata acum citeva luni, cind Doina Cornea vorbea despre demonul care il chinuieste pe Traian Basescu, fara sa observe ca exista, cu siguranta, si alte personaje, citeva chiar dintre cele pe care Doamna le simpatizeaza, care au probleme mult mai grave. M-au mirat si reactiile publice pozitive care au fost la aceasta replica: majoritatea covirsitoare a acestora provin de la persoane care nu au aratat in trecutul lor recent vreun respect suferintei putinilor disidenti din timpul comunismului, de la persoane care au confundat curajul cu lasitatea sau de la insi care ar fi tras si ei la o adica picioare in gura celor care au avut indrazneala, precum a facut Doamna Doina Cornea, sa critice perfectiunea regimului comunist si a bratului sau inarmat, Securitatea.

Recent, Doina Cornea a dat un interviu pentru MEDIAFAX, in care a suplimentat acuzatiile la adresa lui Traian Basescu. Pe scurt, actualul guvern Tariceanu - „incontestabil cel mai bun de 17 ani incoace" - este tulburat de PSD si de Palatul Cotroceni, imbirligat in retele de „grupuri de interese securisto-sereiste". Aceasta, desi are tinte mari obligatoriu de atins: organizarea euroalegerilor, bugetul pe 2008, continuarea procesului de integrare europeana. Demonul de la Cotroceni - „impins de o sete de putere discretionara" - bruiaza actiunea Executivului, mergind pina acolo incit, setos de razbunare, a indus in eroare institutii europene.

Da, e o tara libera. Doamna Doina Cornea face foarte bine ca vorbeste. E discutabil insa tipul de „munitie" retorica pe care il foloseste. E greu sa fii credibil cind, pe de o parte, decretezi ca T. Basescu e un agent al raului si ca guvernul Tariceanu e „incontestabil" cel mai bun executiv, iar, pe de alta parte, eviti sa vezi fauna ministeriala aciuata la Palatul Victoria - Chiuariu, Adomnitei, Pacuraru, Melescanu, Voicu si altii. In plus, e greu sa contrapui dorinte, proiectii si credinte unor personaje cu gesturi publice cit se poate de vizibile si, esential, de blamabile. De aici, mirarea mea care nu inceteaza in privinta ultimelor iesiri publice ale Doamnei Doina Cornea.

Cristian PATRASCONIU este senior editor.