Presedintele Basescu pune pasaricile la adevarata lor treaba: cel putin doi copii „per capita".

A trecut ceva vreme de la declaratiile pro-nataliste ale lui Basescu si tot nu imi pot stapini senzatia ca pluteste in deriva pe linga problema, abordind-o din parti si cu un schematism care ma face sa rosesc. Asta si din cauza condescendentei fata de „sexul slab" pe care presedintele o zbiara printre rinduri.

Daca stai s-asculti datele din afirmatiile sale, nimic de zis, coincid cu cele din raport. Daca te apuci sa ii umbli un pic la logica discursiva, apar hibele. Pentru ca informatiile statistice hard-core si faptele infatisate in mod cvasiobiectiv intr-un raport despre demografie capata o cu totul alta conotatie o data ce li se ataseaza un „trebuie". Iar presedintele exact pe acest cuvint a apasat pedala. Traducerea fiind: sa se puna femeile pe impuiat, ca altfel avem probleme cu forta de munca. Imperativul categoric al presedintelui se vrea cica atenuat de citeva afirmatii, in care, pe scurt, le plingea de mila potentialelor mame, paupere, cu grad de instruire redus, cu venituri mici pe masura si, nu in ultimul rind, celor din mediul rural.

A survenit bomboana de pe coliva: Basescu tricoteaza politici pentru a stimula femeile sa aiba al doilea copil, legislatia fiind nitel gresita in ceea ce le priveste, neprotejindu-le suficient etc.

Ce inteleg eu din asta este ca Basescu le atribuie femeilor o psihologie stil trasu’-impinsu’: sa aiba ele banutul pus deoparte, si gata, deduce direct presedintele, numaidecit le va veni cheful de propagare in draci a speciei. Rationamentul complex poate fi regasit peste tot, vezi spotul de la ciocolata Milka, „vacutele fericite dau lapte mai bun". Nu poti decit sa te bucuri vazind ca Basescu le-a gasit in sfirsit un obiectiv clar si bine delimitat pasaricilor. Habar n-ai daca si „tigancile imputite" au capatat invitatie la procreare, dar le tinem pumnii.

Mai mult, si din punct de vedere stiintific, presedintele o cam scalda.

Si, ca sa scot si eu studiile din dotare, tarile cel putin europene cu standard ridicat de viata nu se balacesc in urmasi, ba dimpotriva. Pentru ca standardul in cauza vine adesea cuplat cu niste emancipare a femeilor care cam anuleaza psihologia trasu’-impinsu’ si politicile de incurajare a produsului celei de-a doua odrasle. Oricum, domnule Basescu, eu una, feminista fiind, nu va pot ajuta decit turnind acel 0,1 de copil din necesarul de 2,1. Pe care il reclamati dvs., nu specialistii.