Camera inferioara a Parlamentului kazah a adoptat ieri o propunere de lege ce ofera statului Kazahstan posibilitatea de a anula contractele semnate cu companiile energetice straine privind exploatarea zacamintelor, ce intervine in plin scandal privin
Camera inferioara a Parlamentului kazah a adoptat ieri o propunere de lege ce ofera statului Kazahstan posibilitatea de a anula contractele semnate cu companiile energetice straine privind exploatarea zacamintelor, ce intervine in plin scandal privind exploatarea zacamantului Kasagan, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Toti deputatii prezenti - cu exceptia unuia, care a preferat sa se abtina - au votat pentru aceasta propunere de lege care va mai trebui sa fie adoptata si de catre Senat, apoi promulgata de presedintele Nursultan Nazarbayev pentru a intra in vigoare.
Textul legii prevede ca, in cazul in care o companie straina nu va respecta clauzele unui contract, "afectand astfel interesele economice ale Kazahstanului", guvernul va putea modifica in favoarea sa un contract sau chiar sa il declare nul in cazul in care compania straina nu va accepta modificarile contractului.
Aceasta lege a fost propusa la jumatatea lunii septembrie de catre deputati, intr-o perioada in care autoritatile kazahe se aflau in plin conflict cu grupul italian ENI privind intarzierile exploatarii zacamantului Kasagan.
Parlamentarii au ragaz pana la data de 22 octombrie pentru a adopta definitiv aceasta legislatie noua, data ce coincide cu termenul-limita stabilit de guvernul kazah pentru finalizarea negocierilor cu ENI.
Acest zacamant sta la baza strategiei Kazahstanului de a-si tripla productia de titei pana in 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursa din ce in ce mai importanta de petrol din afara Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.