In ultimele 12 luni, 90,5 la suta dintre rromi nu au putut, cel putin o data, sa-si cumpere mancare. Totodata, banii necesari cheltuielilor de intretinere au reprezentat o problema majora pentru 90,2 la suta dintre rromi.

In Romania, rata
In ultimele 12 luni, 90,5 la suta dintre rromi nu au putut, cel putin o data, sa-si cumpere mancare. Totodata, banii necesari cheltuielilor de intretinere au reprezentat o problema majora pentru 90,2 la suta dintre rromi.

In Romania, rata mortalitatii in randul copiilor rromi este de aproape patru ori mai ridicata decat media pe tara. Peste jumatate dintre romanii de etnie rroma castiga, lunar, maximum un milion de lei, iar 16,8 la suta dintre ei nu au nici un fel de venituri. Acestea sunt cateva dintre rezultatele studiului „Se poate iesi din impas?“, efectuat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala. Cercetarea reprezinta un inventar al mai multor studii privind situatia rromilor din Romania. Potrivit autorilor, in ceea ce priveste principalele probleme ale etnicilor rromi, situatia nu s-a schimbat deloc in ultimii zece ani. Saracia, sanatatea, educatia, precum si discriminarea raman, in continuare, cele mai grave aspecte pentru aceasta categorie. In ceea ce priveste calitatea locuirii, studiul arata faptul ca, dintre cei aproximativ 1,5 milioane de rromi, pentru aproximativ 25.000, locuinta este redusa, practic, la un ada post improvizat. Totodata, pentru alte 265.000 de persoane, desi constructia in care locuiesc poate parea o casa, aceasta raspunde, propriu-zis, doar nevoii de adapostire. Incalzirea cu deseuri sau chiar neincalzirea locuintelor caracterizeaza aproximativ 12 la suta dintre locuintele rromilor. O alta concluzie a raportului arata faptul ca 21 la suta dintre rromi locuiesc in case construite ilegal, pe terenuri fara acte de proprietate. Rata abandonului copiilor rromi este mult mai ridicata decat cea la nivelul intregii populatii, iar foarte muti copii traiesc in conditii insalubre de viata. Cu toate acestea, potrivit aceluiasi studiu, se estimeaza ca in randul rromilor se va mentine o rata a natalitatii mai mare decat a restului populatiei.

Criza de identitate
Potrivit unuia dintre autorii cercetarii, Bogdan Chiriac, populatia rroma se afla in acest moment intr-o criza identitara, generata de ruptura dintre modul traditional al unor rromi de a se comporta, de a fi prezenti in viata publica si standardele impuse de societate. „Vedem atatea reportaje despre taberele de romani de etnie rroma stabiliti in strainatate. Oamenii aceia sunt respinsi, li se incalca niste drepturi, dar marea problema este ca ei nu reusesc sa se adapteze“, a declarat Chiriac.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.