Programata inca din vara, vizita sefului Central Intelligence Agency (CIA), Michael Hayden, la Bucuresti a avut loc in plin scandal legat de Serviciul Roman de Informatii (SRI). Oficialul american a avut intalniri si cu seful statului, si cu primul-m
Programata inca din vara, vizita sefului Central Intelligence Agency (CIA), Michael Hayden, la Bucuresti a avut loc in plin scandal legat de Serviciul Roman de Informatii (SRI). Oficialul american a avut intalniri si cu seful statului, si cu primul-ministru.


Fara stirea presei, seful statului, Traian Basescu, si primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, fiecare la sediul institutiei pe care o conduce, s-au intalnit cu directorul CIA, Michael Hayden. Oficialul a efectuat miercuri si joi o vizita de lucru la Bucuresti, programata inca din vara acestui an, in urma invitatiei lansate de seful SRI, George Cristian Maior.


"Michael Hayden, directorul Central Intelligence Agency, a facut, in perioada 26-27 septembrie, o vizita de lucru in Romania, la invitatia directorului Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior. In contextul vizitei, directorul CIA a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, au avut loc discutii si cu reprezentantii Serviciului de Informatii Externe", se arata intr-un comunicat al SRI, remis ieri redactiei noastre.


TEMA DISCUTIILOR. SRI ne-a mai informat ca "discutiile s-au axat pe evolutiile mediului de securitate internationala, cu accent pe cooperarile bilaterale, inclusiv in domeniul prevenirii si combaterii terorismului" si ca "au avut loc consultari referitoare la stadiul procesului de transformare si modernizare a Serviciului Roman de Informatii", ambele parti apreciind totodata nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul intelligence dintre Romania si SUA. Pana la inchiderea editiei Presedintia si Guvernul nu au oferit informatii despre aceste intalniri. De remarcat ca, intamplator, cu doar cateva zile inainte de aceasta vizita, numele SRI era legat de acuzatia de "politie politica", prin "spionarea PNL si a senatorului Norica Nicolai", lansata de Mugur Ciuvica. Sefii structurilor est europene de combatere a terorismului s-au intalnit la Brasov  Sefii structurilor est europene de combatere a terorismului au discutat la Brasov despre modalitatile de cooperare in prevenirea si combaterea finantarii actiunilor cu caracter terorist si despre problema monitorizarii Internetului pentru combaterea proliferarii on-line a ideologiilor radicale.
   
"In perioada 26-28 septembrie 2007, Serviciul Roman de Informatii - in calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului - si Ministerul Internelor si Reformei Administrative au organizat la Brasov cea de-a doua Reuniune a sefilor structurilor de combatere a terorismului din statele participante la Procesul Brdo. La reuniune au fost prezenti reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniul combaterii teroriesului din Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Italia, FYROM, Serbia, Muntenegru, Turcia si Slovenia", se arata intr-un comunicat al SRI.

SRI mentioneaza ca au fost abordate, in discutii, radicalizarea ca parte componenta a internationalizarii fenomenului de interpretare abuziva a islamului, finantarea gruparilor extremist-teroriste si modalitatile de utilizare a internetului de catre organizatii teroriste si entitati asociate acestora.

"Participantii au cazut de acord asupra importantei angajarii tuturor statelor participante la Procesul Brdo intr-un efort comun de cooperare si stabilire a unor obiective programatice de prevenire si combatere a componentelor mai sus mentionate", precizeaza SRI.

In comunicat se mentioneaza ca, in reuniunea din acest an, concluziile "au vizat" modalitatile de promovare a unui discurs alternativ de legitimare a comunitatilor musulmane moderate care pot contracara discursul radical, formularea unei abordari comune de cooperare intre autoritatile statale si sectorul privat in prevenirea si combaterea finantarii actiunilor cu caracter terorist si identificarea modalitatilor prin care statele membre abordeaza problemele monitorizarii internetului si combaterea activitatilor legate de proliferarea on-line a ideologiilor radicale, fara a ameninta libertatea de expresie si incalcarea spatiului privat.
Mediafax
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.