Filarmonica "George Enescu" deschide Festivalul Europalia de la Bruxelles, care se va desfasura intre 3 octombrie 2007 si 3 februarie 2008. Evenimentul va avea loc in prezenta presedintelui Traian Basescu, a sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Bar
Filarmonica "George Enescu" deschide Festivalul Europalia de la Bruxelles, care se va desfasura intre 3 octombrie 2007 si 3 februarie 2008. Evenimentul va avea loc in prezenta presedintelui Traian Basescu, a sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a presedintelui bulgar, Gheorghi Parvanov, potrivit un comunicat al Institutului Cultural Roman (ICR), remis spre difuzare.
Europalia, la care tara noastra participa pentru prima data, este festivalul cu cea mai mare anvergura din Bruxelles. La fiecare doi ani, Europalia invita cate o tara partenera, care isi prezinta cele mai interesante creatii artistice. Printre tarile recent participante se numara Rusia, Bulgaria, Italia. Anul acesta, pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Europalia a invitat cele 27 de state membre, pentru a oferi impreuna o imagine de ansamblu a artei europene.
Romania se afla in prim-planul editiei Europalia Europa 2007. Concertul de deschidere este oferit de Filarmonica "George Enescu" si Corul Mixt al Radioului Bulgar sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, iar Concertul de gala va avea loc miercuri, la Palais des Beaux Arts, in prezenta presedintelui Romaniei, a membrilor familiei regale, a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a presedintelui bulgar, Gheorghi Parvanov, a ministrilor Culturii din Portugalia si Bulgaria si a unor europarlamentari. Programul comun al Europalia mai cuprinde, ca elemente romanesti, participarea cu lucrari la expozitia principala "Le Grand Atelier" si cele patru expozitii conexe acesteia. Expozitia "Le Grand Atelier" este pilonul central al proiectului si urmareste elemente comune in arta si ideile europene intre secolele V-XVIII cu accent pe circulatia, schimbul si comunitatea de influente, artisti, lucrari, stiluri si teme. Curatorul roman al acestei expozitii este Roxana Theodorescu, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei.
De asemenea, in cadrul programului comun, Romania participa la programul Agorafolly, care reuneste 27 de tineri artisti plastici europeni, fiecare avand libertatea sa creeze o opera temporara urbana intr-un spatiu public din Bruxelles. Artistul roman Virgil Scripcariu va expune in Place de Samedi, in perioada 13 octombrie - 9 decembrie. Instalatia urbana propusa de el, intitulata "Arca lui Noe", este o sculptura figurativa, inspirata din cateva versete biblice ale Genezei. Actorul si regizorul Dan Puric este prezent in filmul documentar "27x27x27", produs in cadrul Festivalului Europalia, film care exploreaza contributiile artistilor la cultura comuna a continentului. Romania va mai prezenta, pe scena Festivalului, spectacole de muzica, teatru si film. Astfel, Anca Parghel, Florin Niculescu, Harry Tavitian si Garbis Dedeian Quartet vor sustine concerte, in timp ce Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta "Electra", intre 13 si 15 noiembrie. Li se adauga proiectii de film romanesc si o serie de masterclass-uri pentru studenti la cinematografie, programate intre 4 si 14 octombrie, la Bruxelles si Anvers.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.