O mogaldeata se amesteca printre ceilalti membri ai Fanfarei din Calafindesti. Diaconescu Cosmin Ilarion merge pe cinci ani si bate la toba taraneasca de la 2 ani si jumatate.

El este dovada ca, traditia merge mai departe. "Este bine sa i
O mogaldeata se amesteca printre ceilalti membri ai Fanfarei din Calafindesti. Diaconescu Cosmin Ilarion merge pe cinci ani si bate la toba taraneasca de la 2 ani si jumatate.

El este dovada ca, traditia merge mai departe. "Este bine sa inveti copiii, ca, daca nu lasi in urma, altul nu mai lasa", spune cu optimism domnul Leonard Zama, cel care se ingrijeste de binele acestei fanfare. "La noi nu se spune fanfara, se spune banta taraneasca. De cand exista satul Calafindesti a avut lautari si intrumentisti care i-au distrat la jocuri si la horele satului." Numarul membrilor Fanfarei din Calafindesti se invarte undeva la noua. Majoritatea face parte inca de la infiintare. Inainte de a pune bazele fanfarei erau in "Banta taraneasca". Cea veche.


DE ZECE ANI. "Oamenii din sat au simtit nevoia sa-l infiinteze acum zece ani. Ne-am adunat noi intre noi, la caminul satului. Avem deja doua CD-uri imprimate cu muzica taraneasca, muzica traditionala", povesteste domnul Zama. Cel mai in varsta muzicant nu are mai mult de 50 de ani, iar cel mai tanar are 5 ani. Fanfara din Calafindesti are patru trompetisti: Diaconescu Gheorghe-Dorin, Racolta Vasile, Moloce Leonte - seful fanfarei, Puscasu Radu; doi baritoni: Grigoriciuc George, Adrian Semeniuc, care este si concert-maestru in Ansamblul "Ciprian Porumbescu" la vioara; Strugaru Gheorghe la clarinet, Moloce Filimon la bas; Aerini Mihai si Diaconescu Cosmin Ilarion la toba taraneasca. Uneori, si Leonard Zama canta la clarinet, dar asta doar cand programul ii permite, deoarece este si component al Ansamblului "Ciprian Porumbescu" si profesor de muzica. "Sunt nascut intre Bucovina si Moldova, exact la granita. Nu incerc sa ies din traditia locului. Pe baieti nu ii las sa cante olteneste, ca ei ar canta orice li s-ar cere la o nunta. Eu vreau sa pastrez traditia din Bucovina si Moldova putin. Toate melodiile sunt din batrani, sunt culese ciobanasuri, hore rare din Bucovina. Avem «Hora Campulungului», «Hora bantasilor», «Ciobanasul», «Sarba gospodarului». Suntem invitati la balurile satesti, la zilele oraselor, am fost la Radauti, la Campulung, la festivalurile care se fac in judet, toate primarile ne stiu."


ORIGINE. Ca si in celelalte cazuri, instrumentistii au invatat "meserie" din familie. "Parintii lor, daca nu au cantat cu trompeta, au cantat cu baritonul sau cu basul. Sunt romani bucovineni-bucovineni. Instrumentele de alama le avem de pe timpul austro-ungarilor care au venit in Bucovina. Inainte se canta in taraf cu fluier, vioara si un nai, o cobza sau un tambal mic si toba. Austro-ungarii au venit apoi cu fanfara sau banta taraneasca. Ei au venit cu tromboanele, trompetele, au adus si goarna", ne informeaza profesorul. S-a gasit o solutie si pentru cei mai in varsta. Tatal lui Adrian Semeniuc, Arcadie, bariton, in etate de 83 de ani, a ramas alaturi de banta. "Nu l-am marginalizat. Daca am fi facut asta, ar mai fi trait un an-doi. Toata viata a fost invatat sa se adune la o casa si sa ii bucure pe ceilalti. Inainte era si salariat, acum a iesit la pensie. Sigur ca nu ne acompaniaza de fiecare data la petreceri sau nunti, dar la un festival o jumatate de ora tot mai poate, mai iese din casaa€¦" Fiului sau i-a martu-risit ca ar vrea sa moara pe scena.


Componenta Fanfarei din CalafindestiFanfara din Calafindesti are patru trompetisti: Diaconescu Gheorghe-Dorin, Racolta Vasile, Moloce Leonte - seful fanfarei, Puscasu Radu; doi baritoni: Grigoriciuc George, Adrian Semeniuc, Strugaru Gheorghe la clarinet, Moloce Filimon la bas; Aerini Mihai si Diaconescu Cosmin Ilarion la toba taraneasca. Uneori, si Leonard Zama canta la clarinet.


RepertoriuCand sunt invitati pe la balurile satesti, la zilele oraselor sau alte evenimente, banta taraneasca din Calafindesti interpreteaza hore, batute, coragheasca si leseasca. "Toate melodiile sunt din batrani, sunt ciobanasuri, hore rare din Bucovina. Avem «Hora Campulungului», «Hora bantasilor», «Ciobanasul», «Sarba gospodarului»", spune domnul Zama.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.