Compania norvegiana Pronova Biopharma se pregateste sa se listeze la Bursa din Oslo prin intermediul unei oferte publice initiale si spera sa-si valorifice business-ul la peste 1,5 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Oficialii companiei au dec
Compania norvegiana Pronova Biopharma se pregateste sa se listeze la Bursa din Oslo prin intermediul unei oferte publice initiale si spera sa-si valorifice business-ul la peste 1,5 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Oficialii companiei au declarat in cursul zilei de ieri ca vor scoate la vanzare 105,9 milioane de actiuni, cu un pret cuprins intre 23 si 29 de coroane norvegiene (o coroana norvegiana=0,18 USD). Dupa listare, compania ar putea avea o valoare de piata cuprinsa intre 1,25 si 1,57 de miliarde de dolari.
Din totalul actiunilor care vor fi scoase la vanzare de compania norvegiana, 80,9 milioane de actiuni vor fi vandute prin intermediul unei oferte publice initiale, iar restul de 25 de milioane de titluri vor proveni dintr-o noua emisiune a Pronova, potrivit unui comunicat al companiei.
Actionarul majoritar al companiei norvegiene, fondul privat de investitii FPE, va oferi spre vanzare 70 de milioane de actiuni din cele 80,9 milioane, urmand a detine 62% din companie, dupa vanzare.
Procesul de book-building va dura de pe 26 septembrie pana pe 10 octombrie, asteptandu-se ca prima zi de tranzactionare sa fie 11 octombrie.
In 2006, veniturile companiei au fost de 669 de milioane de coroane norvegiene (120,4 milioane de dolari), in crestere cu 65% fata de 2006.
Castigul inainte de plata dobanzilor, impozitelor, includerea deprecierii si a amortizarii ((EBITDA) al grupului s-a plasat la 324 de milioane de coroane norvegiene (58 de milioane de dolari), la o margine EBITDA de 49%.
Pronova Biopharma este liderul mondial in dezvoltarea, producerea si vanzarea de medicamente care contin acizi grasi omega-3, obtinute din uleiul de peste. Recent, cercetatorii au descoperit ca acizii grasi omega-3 reduc riscurile aparitiei bolilor de inima. Specialistii studiaza daca folosirea acestora poate incetini evolutia bolii Alzheimer, a diabetului sau a unor forme de cancer.
Cel mai vandut produs al companiei norvegiene care are la baza acizii omega-3 este vandut in toata lumea, fiind produs la fabrica din localitatea norvegiana Sandefjord. Grupul norvegian are o istorie indelungata in producerea uleiului de peste. Activitatile de baza ale companiei au la baza extragerea de ulei marin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.