Devansarea intrarii in vigoare a majorarii pensiilor, reintroducerea subventiilor din agricultura, incepand cu aceasta toamna, alocarea in 2008 pentru educatie si cercetare a cel putin 7% din PIB, cresterea alocatiilor pentru mame, compensarea medica
Devansarea intrarii in vigoare a majorarii pensiilor, reintroducerea subventiilor din agricultura, incepand cu aceasta toamna, alocarea in 2008 pentru educatie si cercetare a cel putin 7% din PIB, cresterea alocatiilor pentru mame, compensarea medicamentelor in proportie de 95% si 100% pentru cei cu venituri sub 300 RON si furnizarea unui raspuns cu privire la rata mica de absorbtie a fondurilor europene in 2007 - acestea sunt doleantele PSD adresate actualului Guvern, Tariceanu 2.


Cu acest mesaj, PSD transmite, de fapt, ca putin ii pasa de soarta motiunii de cenzura si ca mai degraba se pregateste de etapa postmotiune. De fapt, din momentul in care a inceput discutia tensionata, ca sa nu spun tigania, in privinta modalitatii de vot a motiunii, era clar pentru toata lumea ca se cauta forme si formule, prin care parlamentarii sa nu fie vazuti, observati, panditi atunci cand voteaza.


Pentru cei care au anuntat din capul locului ca sunt si oficial, si neoficial pro sau contra motiunii nu este nici o problema modalitatea de votare, dar pentru cei care nu au nici un gand sa fie de acord cu ea, chiar daca presedintii de partide afirma altceva, e, intr-adevar, o problema. Asadar, pregatirile pentru ce va fi, din punct de vedere politic, de la 4 octombrie incolo sunt absolut legitime.


PSD afirma ca nu doreste sa intre la guvernare alaturi de PNL, ca nu vizeaza posturi, functii, demnitati. Dar, pe de alta parte, traseaza liniile directoare ale viitorului buget. Iata paradoxul! Un partid de opozitie, chiar daca cel mai important numeric, va face, de fapt, politica economica a tarii pe urmatorul an, pentru ca, daca Guvernul nu va fi de acord sa preia cererile PSD, nu va avea nici o sansa sa poata trece legea bugetului in Parlament.


Atunci, chiar si fara motiune, Guvernul ar putea cadea pe cale cat se poate de naturala, neputandu-si trece cea mai importanta lege. Asta daca liberalii nu vor alege solutia de avarie, si anume sa amane sine die prezentarea bugetului in Parlament, asa cum s-a mai intamplat si in alti ani, cand ne prindea primavara bajbaind printre indicatori.


Deci nici liberalii nu ar fi originali, dar, prin asumarea acestei lipse de originalitate, si-ar putea salva guvernul, incoltit din toate partile. Unde lasa presedintele un colt nebatatorit se repede PSD-ul, unde social democratii lasa un centimetru neatins sare PD-ul ori PLD-ul.


Pentru competenta nu stiu, vom vedea in doi-trei ani efectele guvernarii Tariceanu, dar pentru robustete merita un premiu de excelenta actualul Guvern. Se ridica insa un semn de intrebare daca va rezista cabinetul si in timpul mineriadei DNA, careia trebuie sa-i faca acum fata. Nu e atat de simplu ca, in loc sa te ocupi de pregatirea pentru iarna, de terminarea drumurilor incepute si neterminate etc.,  sa dai cu subsemnatul la DNA si sa ii urmaresti aparitiile tv ale lui Daniel Morar, sa vezi daca mai transmite vreun semnal politic sau nu.


Faptul ca Guvernul a anuntat cresterea alocatiei pentru copii si introducerea tichetelor de masa si pentru profesori a trecut aproape neobservat. Ministrul Muncii e prezent acum in prim-plan in legatura cu o tema livrata de DNA. Si-atunci e firesc sa iasa la suprafata cererile legitime, preocupate, interesate ale PSD, care propun, vezi Doamne, realizarea vietii bune promise de Alianta D.A. la alegeri, dar neimplinita. Pensii, agricultura, alocatii, medicamente... nu astea sunt preocuparile romanilor? De asta ar trebui sa se ocupe Guvernul, in loc de vizitele lungi si dese pe la DNA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.