Mediafax si-a facut un bun obicei din a pune pe fluxul de stiri de fiecare zi si cate un comentariu al actualitatii. Printre cele citite de mine in ultimul timp mi-a sarit in ochi cel iscalit de Alexandru Puscarus la 19 septembrie 2007. Nu stiu cine
Mediafax si-a facut un bun obicei din a pune pe fluxul de stiri de fiecare zi si cate un comentariu al actualitatii. Printre cele citite de mine in ultimul timp mi-a sarit in ochi cel iscalit de Alexandru Puscarus la 19 septembrie 2007. Nu stiu cine e Alexandru Puscarus. Stiu insa ca e un redutabil publicist.

Are culoare, are vioiciune, indrazneli de spirit independent si, mai ales, observatii patrunzatoare.

 Una dintre acestea se refera la atitudinea partidelor fata de europarlamentare:

"La orizont sunt alegerile europene. Care, in sine, nu intereseaza pe nimeni. Pentru ca miza e foarte mica. Un numar de numai 35 de oameni se vor infrupta din niste beneficii limitate pentru o perioada infima. Timp in care vor rata alegerile pentru Parlamentul national. Si nimeni nu le garanteaza ca, dupa doi ani, se vor mai regasi pe listele pentru urmatorul scrutin european. Intr-un fel, europarlamentarii sunt sacrificati."

Intr-adevar, exceptie facand partidele mici, dar ambitioase (gen PIN, PLD), locatarii  scenei noastre politice nu s-au grabit  sa puna pe liste vedete ale formatiunii.

Si dintr-un simplu motiv.

Un lider pus la inceput de lista are toate sansele de a fi ales si a ajunge astfel europarlamentar.

Toti stiu insa - inclusiv cei carora li s-a propus  sa fie mot pe lista - ca plecarea la Bruxelles ar insemna o suma de nenorociri. Atat personale (trebuie sa te rupi de familie, de anturaj, la Bruxelles nu te poti invarti de o afacere), cat si politice: in scurt timp, nu vei mai exista pentru batatura iarmarocului autohton.

De aici plecand s-a ajuns la situatii greu de inteles romanului simplu, pentru care un post de europarlamentar e un soi de post de paznic la Portile Raiului. Vedetele principalelor formatiuni se zbat sa nu mai fie puse pe liste. Nu putine sunt cele care invoca fel de fel de pretexte, cand nu spun de-a dreptul ca nu vor.

In acelasi timp, toate partidele sunt constiente ca europarlamentarele sunt capitale pentru ele.

De rezultatul lor depinde soarta actualelor conduceri. Europarlamentarele vor da trendul dezlantuirii de momente electorale din 2008. Desi n-au nici o legatura cu politica interna, ele vor fi interpretate drept semnul viitoarelor succese: la locale, la generale. Daca PD obtine scorul cu care-l gadila sondajele institutiilor in criza de cont in banca, liderii partidului vor reusi sa stranga si mai multi bani in pusculita formatiunii. Oamenilor de afaceri li se va infatisa un partid care va ajunge la Putere si, prin asta, in camara din care se impart pachetele cu licitatii castigate dinainte.

Pentru a rezolva dilema, partidele au apelat la solutii interesante.

Ne-o arata listele depuse deja, din curs Legii, de partide.

Unele formatiuni si-au pus totusi in fruntea listei lideri importanti. La PLD conduce insusi Theodor Stolojan, presedintele partidului, la PIN, Lavinia Sandru, la PNG, Gigi Becali, la PSD, cap de lista e Titus Corlatean, secretarul executiv.

In toate aceste cazuri, sefii sau sefii adjuncti ai formatiunii de care a depins lista in ultima instanta par a se fi sacrificat pentru binele partidului in alegeri.

E numai o parere. Normele UE ingaduie ca un ales sa nu se duca la Bruxelles, lasand locul altcuiva, sau sa revina in tara dupa un timp.

Ne aflam, desigur, in fata unui truc.

Isi asuma formatiunile respective vreun risc apeland la aceasta smecherie?

Nici vorba.

Opinia publica bastinasa n-are spirit critic si, cu atat mai putin, intransigenta fata de smecheri.

Dimpotriva, smecherii, lichelele simpatice plac unei tari care a inventat, pe post de pub, bodega.

Decizii interesante pot fi sesizate si in chestiunea candidatilor pentru Parlamentul European.

PNL si PRM au pus in primele randuri personalitati care trec ca aviand o experienta in materie de treburi europene. PNL a apelat la Renate Weber si la Daniel Daianu. PRM l-a preferat pe Eugen Mihaiescu. Alte partide au tinut cont de imaginea de pe plan intern: Partidul Conservator, PIN, PLD, PNG.

Partidul Social-Democrat a preferat un amestec de criterii. Primul pe lista e Titus Corlatean, lider tanar, cu o buna imagine de politician pe plan intern, dar mai putin cunoscut ca specialist in afaceri europene. Adrian Severin, de departe cel mai bun europorlamentar al nostru si unul dintre cei mai buni pe plan european, a fost trecut al doilea.

Un caz aparte il constituie Partidul Democrat. Formatiunea condusa de Emil Boc doar cu numele a  pus pe lista persoane fara nici o acoperire. Nici in plan intern, nici in cel extern sau, si mai si, cetateni absolut necunoscuti. Liderii partidului au mizat, cum era de asteptat, pe faptul ca electoratul isi va da votul nu pentru cei de pe lista, ci pentru Traian Basescu.

Sunt nimerite optiunile partidelor?

Un raspuns il vom primi numai la 25 noiembrie 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.