Sunt binecunoscute exemplele americane in care o persoana detine un numar destul de mare de carduri de credit pe care le poate folosi fie la magazine (cate unul special conceput pentru reduceri intr-un anumit tip de magazine), fie la restaurante, com
Sunt binecunoscute exemplele americane in care o persoana detine un numar destul de mare de carduri de credit pe care le poate folosi fie la magazine (cate unul special conceput pentru reduceri intr-un anumit tip de magazine), fie la restaurante, companii aeriene sau in multe alte locuri. Practic, poate exista un card pentru fiecare tip de activitate, de la cumparaturi pana la abonamentele TV. Acest tip de carduri de credit sunt denumite co-branded deoarece reprezinta parteneriate ale unor marci cunoscute (o banca sau un IFN in colaborare cu o alta marca de notorietate generala - un lant mare de magazine sau companii care ofera servicii dintre cele mai diverse).
Segmentul cardurilor co-branded a cunoscut o dezvoltare dinamica in ultimii ani si pe piata bancara din tara noastra, astfel incat in Romania zilelor noastre bancile ofera o gama variata de produse. In cele ce urmeaza le vom prezenta ca atare.
Banca Transilvania are produsul Mastercard Credisson BT, oferit in colaborare cu "Credisson International". Caracteristici de baza: cont in lei si cu utilizare internationala, destinat persoanelor fizice cu venituri de cel putin 100 RON. Cardul poate fi utilizat atat in tara, cat si in strainatate, oriunde apare sigla Mastercard, pentru retrageri de numerar si plati la comercianti, online/offline. Ofera avantajul comisionului 0 pentru toate cumparaturile efectuate la comercianti, indiferent daca operatiunile au loc in tara sau in strainatate, si nu exista comision de conversie valutara pentru tranzactiile cu cardul efectuate in strainatate. De asemenea, cardul are o perioada de gratie de maximum 55 de zile (daca un client incepe sa-si utilizeze creditul in data de 1 a unei luni, perioada de gratie va fi pana in data de 25 a lunii urmatoare), iar limita maxima a creditului acordat este de 2.500 EUR (in echivalent lei), nu mai mult de 3 venituri lunare nete certe cu un caracter permanent.
Bancpost, impreuna cu Tarom, ofera doua carduri de credit: American Express Clasic si Premium. TAROM American Express Clasic se adreseaza persoanelor fizice cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani, cu venituri nete de 1.000 RON, spre deosebire de varianta Premium, care necesita 3.000 RON venituri. Cardul poate fi utilizat la comerciantii unde este afisata sigla American Express, in tara sau in strainatate, iar pentru retragerea de numerar la orice unitate Bancpost de pe teritoriul tarii sau de la orice ATM care afiseaza sigla American Express in strainatate (in valuta tarii in care se efectueaza operatiunea). Avantaje: perioada de gratie de 55 zile, un program de contorizare a milelor (pentru o valoare a cumparaturilor de 3 RON, inclusiv retrageri de numerar, castigi automat 2 mile de zbor Smart Miles, iar la 3 RON cheltuiti pentru achizitionarea biletelor TAROM se primesc 4 mile de zbor Smart Miles), un bonus la activare de 1000 de mile de zbor Smart Miles, precum si alte servicii preferentiale. Limita maxima a creditului acordat este de 30.000 RON. In varianta Premium, bonusul este de 2.000 mile de zbor Smart Miles la activarea cardului, si alte avantaje suplimentare precum: check-in la clasa Business, acces in salonul de asteptare Business din incinta Aeroportului International Henri Coanda, un excedent de bagaj gratuit - 10 kg pentru cursele externe si 5 kg pe cursele interne, iar prin programul de contorizare a milelor pentru o valoare a cumparaturilor de 3 RON, inclusiv retrageri de numerar, se castiga automat 3 mile de zbor Smart Miles, iar la 3 RON cheltuiti pentru achizitionarea biletelor TAROM se primesc 5 mile de zbor Smart Miles. Limita maxima a creditului acordat este de 75.000 RON.
BCR ofera o gama variata de carduri de credit co-branded sub siglele MasterCard si Visa. BCR MasterCard - Altex, BCR MasterCard Praktiker, BCR MasterCard Media Galaxy, BCR MasterCard Zass Electrocenter, BCR Visa - Depozitul de calculatoare si BCR Visa Ultra Pro sunt carduri de credit emise sub siglele MasterCard International, respectiv Visa, in baza parteneriatului incheiat intre BCR si partenerii sai (Altex, Praktiker, Media Galaxy, Zass Electrocenter, Ultra Pro si Depozitul de calculatoare), prin care clientii bancii pot beneficia de o linie de credit cu destinatie multipla acordata de catre banca prin contul aferent acestui card pana la nivelul unui plafon prestabilit (limita maxima de creditare fiind echivalentul in lei a 5.000 EUR la cursul BNR din data aprobarii de catre banca), pe care il utilizeaza pentru: achitarea bunurilor achizitionate de la parteneri sau alte operatiuni generate de nevoile personale ale imprumutatului: plata de bunuri si servicii, retragere numerar la ATM-uri. Acest card poate fi folosit numai la comerciantii care au sigla MasterCard afisata de catre persoanele care nu dispun de numerar, atat in tara, cat si in strainatate. Perioada de gratie maxima este de 50 de zile pentru tranzactiile efectuate la orice comerciant*.
OTP Bank a lansat, in colaborare cu MOL Romania, un card de credit emis sub sigla MasterCard ce dispune de utilizare nationala si internationala la orice comerciant sau ATM care afiseaza sigla MasterCard. Acest card ofera posesorului avantajele dublarii punctelor MultiBonus atunci cand este folosit alaturi de cardul MultiBonus*, o perioada de gratie de pana la 55 de zile pentru platile efectuate la comercianti, o dobanda preferentiala pentru creditul utilizat, perceputa dupa perioada de gratie, precum si administrare gratuita in primul an de utilizare. Limita maxima de creditare este de 3 venituri nete (maximum 2.000 RON).
O alta banca importanta de pe piata bancara romaneasca, Raiffeisen Bank, are in oferta sa cardul de credit Raiffeisen Bank - Vodafone destinat persoanelor fizice abonate Vodafone. Banca acorda o linie de credit disponibila pe viata cu acces din tara sau strainatate, platind la comercianti sau retragand numerar de la bancomate si ghisee bancare. Acest card ofera posesorilor sai puncte de loialitate Vodafone la fiecare plata cu cardul, care se pot folosi pentru telefoane mobile, minute de convorbiri, reduceri la abonamente, extraoptiuni sau alte produse Vodafone, precum si reduceri garantate sub forma de Puncte de Colectie la partenerii bancii: McDonald's (5% reducere), Sensiblu (2% reducere), Augsburg International (2% reducere), precum si o perioada de gratie de 56 de zile. De asemenea, la achizitionarea cardului Raiffeisen Bank - Vodafone, clientii bancii beneficiaza de serviciul plata in rate prin care creditul se poate rambursa in rate lunare fixe (6, 12, 18, 24 sau 36 de rate) pentru cumparaturi in valoare de minimum 300 RON si cu o dobanda mai mica decat dobanda standard.
Practic, alegerea clientilor se va face in functie de necesitatile acestora raportate la stilul fiecaruia de viata. O analiza comparativa intre beneficiile acestui tip de carduri se poate face numai punand in balanta nivelul dobanzilor si al comisioanelor percepute vizavis de avantajele oferite posesorilor.
In acest sens, www.finzoom.ro, portal de analize comparative, prezinta peste 70 de carduri disponibile in acest moment pe piata.
Ordonarea se poate face dupa cea mai buna DAE pentru cumparaturi pe card sau pentru retrageri de numerar, cea mai mica dobanda la retrageri numerar, cea mai lunga perioada de gratie, cea mai mica taxa anuala de administrare sau suma minima de rambursat, in functie de necesitatile utilizatorului. Mai mult, www.finzoom.ro ofera consumatorilor si posibilitatea de a aplica online gratuit pentru cardul de credit dorit. Dupa trimiterea aplicatiei, un reprezentant al bancii alese va va contacta pentru a va oferi informatii complete despre cardul de credit dorit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.