Piata bucuresteana a creditelor ipotecare cu garantie imobiliara a atins 4 miliarde de euro, au anuntat ieri oficialii Alpha Bank Romania.
Potrivit Alpha Bank, institutie care detine o cota de piata de 7% la imprumuturile imobiliare, in Bucures
Piata bucuresteana a creditelor ipotecare cu garantie imobiliara a atins 4 miliarde de euro, au anuntat ieri oficialii Alpha Bank Romania.
Potrivit Alpha Bank, institutie care detine o cota de piata de 7% la imprumuturile imobiliare, in Bucuresti au fost vandute 14.000 de locuinte in primul semestru din 2007, comparativ cu 20.000 tranzactionate in 2006. Conform datelor Alpha Bank, creditul pentru achizitionarea unei locuinte insumeaza aproape 2,6 miliarde de euro, in timp ce creditul de consum in lei si valuta acordat pe baza de ipoteca se ridica la circa 8,5 miliarde de euro.
Inca 286.000 de locuinte de ipotecat
"Din totalul de aproape 900.000 de locuinte din Capitala, mai mult de jumatate, adica aproximativ 506.500, sunt neipotecabile, din cauza vechimii si a conditiilor tehnice", a anuntat presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu, citat de Rompres. Pana acum, 96.500 de case din Bucuresti au fost deja ipotecate, iar 286.000 sunt ipotecabile conform cerintelor bancilor. Oprescu a mai anuntat ca anul trecut au fost vandute in Bucuresti 20.000 de locuinte, din care 8.000 noi si 12.000 vechi.
Conform reprezentantilor Alpha Bank, una din trei-patru case din Bucuresti a fost deja ipotecata, iar o rata de nerambursare a creditelor garantate cu ipoteci de 10% ar aduce pe piata din Capitala 10.000 de locuinte la vanzare. O asemenea "inflatie" de case ar putea avea o influenta considerabila asupra pretului proprietatilor imobiliare, au explicat oficialii bancii citate.
Totusi, presedintele executiv al Alpha Bank considera ca Romania se afla departe de un astfel de nivel al creditelor neperformante, iar in cazul unei rate de esec la rambursare de 1%, de exemplu, cele 1.000 de locuinte care ar fi scoase la vanzare prin executarea debitorilor ar putea fi absorbite de piata fara a afecta semnificativ preturile.
Potrivit Alpha Bank, creditele garantate cu ipoteci in Bucuresti se cifreaza la aproximativ patru miliarde euro, iar datorita cresterii preturilor caselor din ultimii ani, valoarea medie a creditului nu depaseste 50% din valoarea locuintei finantate.

Ratele in valuta cresc
Jumatate din creditele imobiliare sunt contractate in valuta, ceea ce ii expune pe beneficiarii lor unor riscuri. In ultima perioada, leul s-a depreciat cu circa 10% fata de euro, ceea ce face ca ratele de rambursat sa creasca corespunzator in cazul creditelor denominate in valuta, a explicat Oprescu. Avand in vedere expunerea mare pe creditele in valuta, Oprescu a aratat ca o depreciere cu 15% a leului ar insemna o majorare a gradului de indatorare de la maximul de 35% la 40% din venitul net lunar al unui imprumutat. O depreciere cu 25% a leului s-ar traduce intr-o crestere pana la aproape 50% a datoriilor.
Oficialul Alpha Bank a aratat ca un debitor nu-si mai achita creditul garantat cu ipoteca atunci cand scaderea preturilor ar duce valoarea casei sub valoarea creditului, asa cum s-a intamplat in SUA.
In Romania, cresterea preturilor caselor a determinat un efort mai mare din partea clientilor. In perioada 2001-2003 achizitia unei case presupunea in medie veniturile pe opt ani de munca, raport care a urcat pana la 16 ani in perioada 2004-2006 si la 21 de ani in la sfarsitul primului semestru al acestui an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.