"Vocea de aur a operei", cum a fost supranumit Luciano Pavarotti, nu poate fi uitata. Marele tenor italian, care a murit pe 6 septembrie la varsta de 71 de ani, va fi comemorat printr-o serie de concerte si expozitii programate in peste 90 de centre
"Vocea de aur a operei", cum a fost supranumit Luciano Pavarotti, nu poate fi uitata. Marele tenor italian, care a murit pe 6 septembrie la varsta de 71 de ani, va fi comemorat printr-o serie de concerte si expozitii programate in peste 90 de centre culturale din lumea intreaga, potrivit BBC citat de Mediafax. In cadrul expozitiilor vor fi difuzate inregistrari video ale tenorului, oferite de televiziunea de stat italiana. Printre acestea se numara o serie de inregistrari cu spectacole sustinute de Pavarotti la New Delhi, in India. Ministerul italian de Externe a declarat, intr-un comunicat, ca scopul acestor manifestari culturale este de "a prezenta celui mai mare public posibil cele mai importante momente din cariera internationala a lui Pavarotti". Potrivit aceleiasi surse, Ministerul italian de Externe a anuntat ca inregistrari video cu interviuri acordate de Luciano Pavarotti vor fi prezentate la Institutul cultural din Lima, Peru, si o serie de concerte vor fi sustinute in Ungaria, Danemarca si Franta. Printre evenimentele comemorative se mai numara un spectacol organizat de Opera nationala a Coreei de Sud, o proiectie a spectacolului "Traviata" in Uruguay si o expozitie de fotografii ale marelui artist, organizata la New York. "Am deschis portile muzicii pentru toata lumea. Vocea mea aduce fericire, este mandria mea, este responsabilitatea mea", declara candva tenorul, care si-a manifestat public dorinta de a "democratiza" arta sa. Pavarotti este cel care "a adus opera pe stadion", pentru a fi cunoscuta si savurata de toata lumea. Invitat de cele mai prestigioase teatre din lume, de la debutul sau stralucitor in 1961, tenorul originar din Modena a intrat in perioada de varf a carierei sale incepand din 1990, dupa ce a cantat alaturi de tenorii spanioli Placido Domingo si Jose Carreras, in timpul Cupei Mondiale de fotbal din Italia. Concertele lui "Big Pavarotti", atat cele pe care le-a sustinut singur cat si cele alaturi de tenorii Domingo si Carreras sau de artistii invitati la "Pavarotti and Friends", au atras milioane de spectatori si miliarde de telespectatori. Peste 100 de milioane de albume vandute - iata un record greu de egalat in registrul muzicii clasice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.