Intr-o lume stresata, in care "cultura industriala" ne agreseaza permanent, va invitam la un eveniment neconventional, intr-un spatiu neconventional, cu participare neconventionala!

Lautarii adevarati formeaza o confrerie selecta, nu au i
Intr-o lume stresata, in care "cultura industriala" ne agreseaza permanent, va invitam la un eveniment neconventional, intr-un spatiu neconventional, cu participare neconventionala!

Lautarii adevarati formeaza o confrerie selecta, nu au invatat "din carti", unii au foarte putina scoala sau deloc, arta lor nu incape in tiparele savante, iar variatia si improvizatia le sunt legi de capatai. Majoritatea sunt "daruiti", au instincte telepatice, simt ce, cum, cand si cat trebuie sa cante.

De multe ori ajung sa creeze un fel de hipnoze colective, pentru ca atunci cand "fac o cantare" nu "interpreteaza"  ceva abstract, ci creaza, cauta, in inima, in subconstientul lor si al celor care le sunt in preajma, puncte de rezonanta si le transforma in sunete. Astfel, folclorul muzical capata virtuti terapeutice.

Sa facem o calatorie muzical-etnografica prin timp si spatiu, incepand din epoca medievala si pana astazi.


Propuneri
Vom asculta de la doinele "Ma uitai la Rasarit" sau "Intr-un lunca, tai nuiele" la basmul "pus" in balada "Ai trei frati cu noua zmei"; de la cantecul epic eroic al haiducului Miu la cantecul ritual de nunta "Letin bogat"; de la cantecele erotice "Sus pe dealua€™ inflorit" sau "Am amante-n sapte sate" la jocurile "Ca la balta sau Mintita"; din Oltenia pana in Bucovina, Vlasca, Alba...

Dr. Marian Lupascu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.