Autoritatile de la Sofia  cauta solutii pentru a dinamiza piata bursiera, dar si pentru a-si intari sectorul energetic.
Statul bulgar ar putea lista la bursa din Sofia, in 2008, participatii minoritare la companiile nationale de gaze si el
Autoritatile de la Sofia cauta solutii pentru a dinamiza piata bursiera, dar si pentru a-si intari sectorul energetic.
Statul bulgar ar putea lista la bursa din Sofia, in 2008, participatii minoritare la companiile nationale de gaze si electricitate, in cazul in care coalitia aflata la guvernare va aproba un proiect in acest sens, a declarat ministrul Economiei si Energiei, Petar Dimitrov, citat deReuters.
Totodata, se doreste unificarea Bulgargaz si a companiei de electricitate NETC intr-o companie holding. Prin aceasta strategie, autoritatile bulgare sustin ca urmeaza tendinta de consolidare a sectorului energetic in Uniunea Europeana.
Propunerea de la Sofia pare sa urmeze modelul lansat de guvernul roman la sfarsitul lunii august.
Guvernul Romaniei a aprobat strategia energetica a tarii, prin care se urmareste infiintarea unei companii nationale energetice care sa detina producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele trei distributii de stat.
Noua companie energetica nationala va putea fi listata la bursa dupa un an de la infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, a mai spus ministrul.
Dupa listarea la bursa a societatii, actionariatul companiei va deveni majoritar privat. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca noua companie nu trebuie vazuta ca reactie a Guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.