Valoarea arata o crestere importanta in comparatie cu cele 20.000 de locuinte vindute tot anul trecut.

Apetitul bucurestenilor pentru achizitionarea de locuinte nu a fost stavilit nici in 2007. „Tranzactiile imobiliare realizate in Bucuresti in prima jumatate a anului au insumat 14.000 de locuinte rezidentiale fata de 20.000 de locuinte vindute in Capitala in intregul an trecut", arata un studiu realizat de Alpha Bank.

Referindu-se la calitatea tranzactiilor imobiliare de anul trecut, presedintele institutiei de credit, Sergiu Oprescu, a amintit faptul ca majoritatea locuintelor cumparate au fost vechi. „Dintre cele 20.000 de case vindute anul trecut, 8.000 au fost imobile noi si 12.000 - locuinte vechi, a declarat Oprescu. Potrivit aceluiasi studiu, Bucurestiul consemneaza cel mai ridicat nivel mediu pentru un credit cu ipoteca, adica 42.000 de euro.

Agentii imobiliari nu par a fi insa de acord cu studiul Alpha Bank. Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, este de parere ca statistica realizata de Alpha Bank nu este reala, numarul tranzactiilor imobiliare realizate in Bucuresti, anul trecut si in acest an, fiind mult mai mare. „Chiar daca sint mai scumpe, apartamentele se vind, dar nu se poate sa se fi vindut doar atitea. Or fi doar tranzactiile realizate prin Alpha Bank", a declarat Radu Zilisteanu pentru Cotidianul.

Pe de alta parte, studiul Alpha Bank aminteste ca aproximativ jumatate dintre locuintele din Capitala sint considerate neipotecabile. „Neipotecabil pentru Alpha Bank inseamna in primul rind locuinte construite inainte de anul 1930, dar si locuinte care nu indeplinesc anumite criterii tehnice", ne-a spus Oprescu, care a amintit ca aproape 100.000 de case din Bucuresti sint deja ipotecate, ceea ce ar insemna aproximativ 30% din totalul caselor care pot fi ipotecate. „La majoritatea celor 100.000 de locuinte, valoarea ipotecata nu depaseste 50% din valoarea de piata. Asta inseamna ca mai este suficient loc sa pui o a doua ipoteca sau sa-ti refinantezi creditul si sa mai iei o locuinta", a mai spus presedintele Alpha Bank. Studiul bancii mai precizeaza ca, la nivelul intregii tari, creditele imobiliare si de consum garantate cu ipoteca insumeaza aproximativ 11,2 miliarde de euro, din care 2,6 miliarde credite pentru locuinta.