Liderul democrat, Emil Boc, a declarat ieri ca modificarea Legii referendumului, adoptata marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, este neconstitutionala, PD studiind varianta contestarii la Curtea Constitutionala, daca plenul Camerei va apro
Liderul democrat, Emil Boc, a declarat ieri ca modificarea Legii referendumului, adoptata marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, este neconstitutionala, PD studiind varianta contestarii la Curtea Constitutionala, daca plenul Camerei va aproba amendamentul.
Deputatii din Comisia juridica au adoptat marti un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea la Legea referendumului, conform caruia daca se stabileste organizarea unui referendum national in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat.
Presedintele PD, Emil Boc, a precizat, citat de Mediafax, ca amendamentul votat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor este neconstitutional. El a completat ca democratii "studiaza" varianta contestarii acestei modificari a Legii referendumului, daca plenul Camerei Deputatilor va mentine prin vot acest amendament.
Potrivit liderului PD, modificarea Legii referendumului denota "spaima fata de votul uninominal" a partidelor care au fost de acord cu amendamentul.
Emil Boc a declarat ca amendamentul adoptat de Comisia juridica arata ca acestor partide le este frica de momentul cand vor fi nevoite sa dea socoteala in fata electoratului, prin vot uninominal.
Şi deputatul PD Daniel Buda a declarat ieri ca amendamentul adoptat marti de Comisia juridica la Legea referendumului contravine Constitutiei, iar daca acesta va fi aprobat si de plen, PD va sesiza Curtea Constitutionala.
Potrivit lui Buda, membrii Comisiei juridice nu puteau sa aiba discutii "dincolo de limitele de sesizare a Curtii Constitutionale la Legea referendumului".
"Nu se putea reformula un astfel de amendament pe o decizie a Curtii Constitutionale, deoarece noi, in comisie, nu eram sesizati cu un proiect de lege la care sa se poata aduce astfel de amendamente", a spus Buda.
El a aratat ca spera ca acest amendament sa nu fie adoptat de plenul Camerei, dar daca acest lucru se va intampla, PD va sesiza din nou Curtea Constitutionala.
"Daca acest amendament va fi adoptat de plen, ne vom face iar de ras in fata opiniei publice. Aceasta lege a fost de foarte multe ori contestata la Curtea Constitutionala si de fiecare data Curtea a decis ca este neconstitutionala", a afirmat deputatul PD.
El a mai criticat amendamentul deputatului Nicolicea si pe motiv ca "rapeste practic indirect dreptul presedintelui de a convoca un referendum care sa se suprapuna cu alegerile" si "rapeste posibilitatea statului de a scuti niste bani care ar trebui sa fie cheltuiti cu desfasurarea referendumului".
Presedintele Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca Legea privind votul uninominal nu va fi adoptata pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate pe 25 noiembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.