Armata birmaneza a sigilat mai multe manastiri budiste si a incercat sa disperseze un protest condus de calugari.

Mai multi calugari budisti au murit si altii au fost raniti ieri in Birmania, dupa ce armata a incercat sa disperseze in mod brutal o demonstratie antiguvernamentala. Peste 100 de mii de persoane au iesit, din nou, pe strazile orasului Rangoon, sfidind avertismentele date de guvernul militar la inceputul saptaminii. A fost a zecea zi consecutiva de proteste masive, conduse de mii de calugari budisti. Potrivit martorilor, multimea a plecat de la un monument sfint si se indrepta spre centrul orasului cind a fost oprita de soldati. Militarii au aruncat mai intii gaze lacrimogene spre manifestanti, dupa care au deschis focul. Cele mai multe gloante au zburat peste capetele protestatarilor, insa au raspindit panica in multime. Martorii spun ca au vazut zeci de persoane patate de singe care incercau disperate sa se adaposteasca. Mai multi calugari si-au pierdut viata, iar altii au ajuns la spital cu rani grave. Peste 100 de budisti au fost batuti si arestati de militari. Ei au fost urcati cu forta in camioane si transportati la inchisori.

Un alt mars de protest s-a desfasurat paralel pe un alt traseu din oras. Citeva sute de calugari au pornit spre casa liderului de opozitie Aung San Suu Kyi, aflata in arest la domiciliu. Ei i-au rugat pe civili sa nu li se alature, pentru a nu-si pune vietile in pericol. Oamenii au ignorat insa acest apel si au format un scut uman in jurul calugarilor care marsaluiau pe strazile Rangoonului.

Intreaga comunitate internationala s-a aratat ingrijorata de modul in care ar putea evolua aceasta criza. Liderii mondiali se tem de o eventuala reeditare a tragediei din 1988, cind armata birmaneza a atacat violent un protest studentesc si a lasat in urma peste 3.000 de morti.

Aung Naing Oo, un fost lider al manifestatiilor din ‘88, care traieste acum in Marea Britanie, spune ca autoritatile nu mai pot inabusi demonstratiile in singe. „Atunci, informatiile erau controlate, aproape nimeni din afara tarii nu stia de masacrul armatei printre studenti. Acum insa, cu Internetul si cu toata presa internationala stind cu ochii pe Birmania, situatia e cu totul alta."