Intr-un discurs rostit la New York, in fata Adunarii Generale a ONU liderul de la Teheran a afirmat ca discutiile privind programul nuclear al Iranului sint oficial inchise.

Controversa privind programul nuclear iranian este oficial inchisa si a devenit o problema obisnuita a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Asta a declarat liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, intr-un discurs sfidator, rostit marti seara in fata Adunarii Generale a ONU. „In ultimii doi ani, marile puteri arogante au abuzat de influenta pe care o au in Consiliul de Securitate si au adus acuzatii Iranului. Ba mai mult, au amenintat tara mea cu o ofensiva militara si i-au impus sanctiuni ilegale. Acum va anunt in mod oficial ca, din punctul nostru de vedere, problema programului nuclear este inchisa. Ea a devenit doar un alt punct pe ordinea de zi a Agentiei pentru Energie Atomica", a spus Ahmadinejad. Liderul de la Teheran a mai precizat ca tara sa are tot dreptul sa dezvolte un program nuclear civil pentru producerea energiei electrice. Prin urmare, el a anuntat ca va ignora avertismentul lansat de Consiliul de Securitate al ONU, care cere Iranului sa-si inceteze activitatile de imbogatire a uraniului. Afirmatiile sfidatoare ale lui Ahmadinejad nu s-au oprit aici. In timpul discursului rostit la ONU, el a acuzat SUA de „aroganta’’ si de incalcari frecvente ale legislatiei internationale. In plus, liderul de la Teheran a numit Israelul „un regim zionist ilegal".

Discursul sau a stirnit reactii adverse din partea tarilor occidentale. „Sa nu ne mintim singuri. Daca Iranul reuseste sa construiasca bomba atomica, urmarile ar fi dezastruoase", a declarat cancelarul german Angela Merkel. La rindul sau, liderul francez Nicolas Sarkozy e de parere ca „un Iran care detine arma nucleara ar repezenta un risc inacceptabil pentru stabilitatea si securitatea lumii".

Presedintele american George W. Bush a vorbit si el in fata ONU. Cuvintarea sa a fost insa mult mai echilibrata decit speech-ul din 2002, cind a cerut Natiunilor Unite sa „participe la razboiul din Irak sau sa stea deoparte". Desi problema Iranului a stirnit atentia tuturor, liderul de la Casa Alba nu a pomenit Teheranul decit o singura data, pe lista unor „regimuri totalitare, care le refuza cetatenilor libertatea". In rest, discursul lui Bush a fost axat pe incalzirea globala, combaterea saraciei si alte probleme majore ale lumii. Cu toate acestea, speech-ul a avut si un moment tensionat. Bush a catalogat regimul cubanez condus de Fidel Castro drept „o lunga dominatie a unui dictator crud, care e pe cale sa se incheie". Aceasta afirmatie a nemultumit delegatia din Cuba, care a parasit sala de sedinte in semn de protest.

Bush si-a pierdut fituica O versiune neprelucrata a dis-cursului pe care presedintele George W. Bush l-a rostit marti in fata Adunarii Generale ONU a aparut pe site-ul organizatiei. Textul continea si transcrierile fonetice ale unor nume care pun probleme presedintelui american, cunoscut pentru pronuntia deficitara, relateaza AFP. Nume ca Sarkozy (presedintele Frantei), Mugabe (presedintele din Zimbabwe), Mauritania, Kirgizstan erau trecute in varianta de discurs data publicitatii drept sar-KO-zee, moo-GAH-bee, moor-EH-tain-ee-a respectiv KEYR-geez-stan. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Dana Perino, a explicat ca textul, nefinalizat, a aparut din greseala pe Internet dupa ce a fost transmis translatorilor pentru a le facilita misiunea.

60 de morti si 100 de disparuti dupa prabusirea unui pod in Vietnam. Detalii pe www.cotidianul.ro/select