Filmul lui Cristian Mungiu,"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", va fi vizionat la New York cu casa inchisa. Biletele la proiectiile din cadrul Festivalului de Film de la New York - NYFF (28 septembrie - 14 octombrie) s-au vandut deja.

Filmul lui Cristian Mungiu,"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", va fi vizionat la New York cu casa inchisa. Biletele la proiectiile din cadrul Festivalului de Film de la New York - NYFF (28 septembrie - 14 octombrie) s-au vandut deja. INTERES. Proiectia pentru presa a filmului premiat cu Palme d'Or a avut loc miercuri. Sesiunea de intrebari care a urmat proiectiei a fost moderata de insusi directorul festivalului, Richard Pena, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) din New York. Jurnalistii americani, bine informati in legatura cu contextul istoric romanesc in care e plasata actiunea, au fost interesati de felul in care s-a nascut ideea acestui film si de structura care il sustine (selectia actorilor, realizarea cadrelor lungi, fara taieturi, spiritul geometric al pozitiilor camerei), dar si de receptarea acestuia de catre tanara generatie din Romania. Cristian Mungiu a subliniat ca filmul sau nu este unul cu mesaj sau morala ci, din contra, complexitatea sa vine tocmai din faptul ca s-a ferit de parabole, metafore ascunse sau predici melodramatice privind viata in comunism. "Vom afla mai tarziu eficienta proiectiei de presa, dar atat cat pot aprecia la fata locului, sunt toate semnele ca a mers bine: au fost multi jurnalisti la vizionare, mare parte dintre ei au ramas la discutii, au pus multe intrebari si, cel mai important pentru mine, nivelul discutiei a fost deosebit - s-a vorbit despre film, despre stil, despre cinema la un mod nuantat si subtil", spune Cristian Mungiu. IMAGINEA OSCARULUI. Mungiu a pozat intr-un om destul de fericit:"E pentru mine un semn bun ca la o proiectie in Statele Unite, unde chestiunea e destul de delicata, nu m-a intrebat nimeni la conferinta de presa daca filmul e pro sau anti avort, daca Vaticanul l-a inteles corect sau complet pe dos". "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va fi prezentat in avanpremiera in cadrul celui mai prestigios eveniment cinematografic din Statele Unite, NYFF, ca una dintre piesele sale de rezistenta, pe 29 septembrie si 1 octombrie. Cu cateva zile inainte de deschiderea oficiala a festivalului, toate biletele la filmul lui Mungiu fusesera deja vandute. Atat regizorul, cat si actrita Anamaria Marinca vor raspunde dupa proiectii intrebarilor publicului. Primul lungmetraj romanesc castigator al trofeului suprem la Cannes va putea fi urmarit in cinematografele americane incepand cu 25 ianuarie 2008. "4,3,2" reprezinta propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.