Premiul Nobel pentru fizica 1901   Contestat de unii, aclamat de altii, Wilhelm Conrad Rontgen a intrat in istoria fizicii ca fiind cel care a descope­rit razele X, care ii poarta, de altfel, si numele. Rontgen s-a nas­cut

Premiul Nobel pentru fizica 1901

Contestat de unii, aclamat de altii, Wilhelm Conrad Rontgen a intrat in istoria fizicii ca fiind cel care a descope­rit razele X, care ii poarta, de altfel, si numele. Rontgen s-a nas­cut in 1845, la Lennep, in Germania, fiind singurul copil al unui negustor si producator de textile. Datorita mamei sale, care provenea dintr-o veche familie olande­za, familia Rontgen a decis sa se mute in Olanda, cand micutul Wilhelm avea doar trei ani. In copila­rie si in adolescenta, Rontgen nu dadea semne de aptitudini iesite din comun, insa avea o pasiune - pe care, de altfel si-a pastrat-o toata viata - de a face complicate farse mecanice, indelung elaborate.

CARIERA. In 1865, Rontgen se inscrie la cursurile facultatii de fizica din cadrul Universitatii din Utrecht, dar nu obtine numarul necesar de credite pentru a deveni student si decide sa plece in Elvetia, unde se inmatriculeaza la Institutul Politehnic din Zurich, dupa sustinerea examenelor. In 1869, isi sustine teza de doctorat la Zurich si este numit asistentul celebrului fizician August Kundt. Il insoteste pe acesta la Wurzburg si ulterior la Strasbourg.

RASCRUCE. Insa unul din momentele cele mai importante ale vietii sale a fost intalnirea cu Ivan Pulyui, un fizician de origine ucraineana, care i-a furnizat savantului german una din lampile pe care acesta le-a folosit pentru a obtine ceea ce el a numit "raze X". Rontgen a descoperit razele care ii poarta numele din pura intam­pla­re, experimentand in laboratorul sau efectele descarcarilor sarcini­lor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticla umplute cu gaz la presiuni foarte joase. Incepand cu 1895, cand a descoperit razele X, Rontgen si-a petrecut restul vietii aproape inchis in laborator, studiind acest fenomen.

Razele intunecate

Rontgen studia deja efectul razelor catodice, raze care apar in mo­men­tul in care curentul electric trece printr-un gaz extrem de rarefiat. In noiembrie 1895, a descoperit ca, daca tubul prin care trece sarcina electrica este izolat cu un carton negru pentru a exclude orice sursa de lumi­na, in conditiile lucrului intr-o camera obscura, un carton care are pe una din suprafetele sale platinocianida barica devine fluorescent, chiar daca este la o departare apreciabila de tub. Rontgen a mers mai departe si a observat ca acelasi fenomen, al inregistrarii transparentei unui corp, are loc si folosind placi fotografice. Prima radiografie din lume a fost facuta la scurt timp de catre Rontgen, surprinzand pe cliseele fotografice oasele si inelul unei mainii a sotiei sale. De aici, savantul a dedus ca oasele sunt mult mai putin permeabile pentru razele X, reliefandu-se mai dur, ca si inelul sotiei sale. Moartea lui, din 1932, drept urmare a unui carcinom intestinal, este explicata de biografii sai ca fiind o consecinta directa a experimentelor sale cu razele X.

CV

data nasterii:

27 martie 1845

locul nasterii:

Lennep, Germania

cariera:

1862 - se inscrie la scoala

tehnica din Utrech, iar in 1865

devine student al Universitatii din Utrecht, dar nu obtine creditele

necesare pentru a fi promovat

1865 - Pleaca la Zurich si,

datorita sistemului elvetian, se

inscrie la Institutul Politehnic, unde studiaza cu fizicieni celebri ai timpului sau precum Kundt sau Clausius

Dupa terminarea cursurilor si obtinerea doctoratului,

Rontgen a predat la diferite universi­tati din Germania

1895 - Rontgen descopera razele X

1901 - Primeste premiul

Nobel pentru cercetarile sale revolutionare

1923 - Moare bolnav de cancer intestinal, ca urmare a experimentelor sale cu razele X

Descoperirea razelor X a insemnat o adevarata revolutie, in special pentru medicina si cer­ce­tarea biologica. Razele care poarta numele lui Rontgen sunt folosite astazi in mod curent in diagnosticarea si terapia diferitelor afectiuni


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.