Cele ce urmeaza n-au neaparat legatura cu realitatea, ci cu imaginea ei. In politica e suficient.

De ce ti-e frica nu scapi. De guvernare, bunaoara. PD a crescut precum Fat-Frumos adoptind o strategie simpla, dar eficienta: fie in opozitie, fie la putere, poarta-te ca si cum ai fi in opozitie. De buna seama, asta functioneaza doar atita vreme cit ai pe cine arunca vina. Pentru ca un cuc sa-i lase altcuiva ouale, e nevoie ca o alta pasare sa-si faca mai intii un cuib. La fel, partidele-cuc nu pot supravietui decit in conditii de coalitie sau de coabitare. Momentul succesului deplin marcheaza totodata sfirsitul strategiei de cuc. Cind formezi singur guvernul si mai ai si presedintele de partea ta, e mai greu sa gasesti un tap ispasitor pentru eventualele greseli de la guvernare.

PD se pregateste sa-si incheie cariera de cuc, sa-si suflece minecile si sa se apuce serios de clocit guvernarea. O adevarata provocare. Asumarea guvernarii presupune, vrind-nevrind, nu doar specialisti, ci si politicieni. Figuri publice, adicatelea. Oameni - multi, nu doar doi-trei - care sa poata purta imaginea si mesajul partidului in rindurile electoratului. Fete care sa fie identificate cu partidul. Or, la acest capitol PD sta catastrofal. Dovada cea mai buna o reprezinta mult vehiculata nominalizare a lui Blaga pentru functia de premier.

Nu ma indoiesc de faptul ca fostul ministru de Interne e, vorba lui Vacaroiu, „un tip foarte bine pregatit". Nu ma indoiesc nici de faptul ca are relatii bune cu „Ucu" - Ioan Rus si nici ce parere are Emil Boc despre asta; nici macar nu intreb daca doamna Violette mai ocupa postul obtinut pe pile la Educatie sau daca vamesii, sa zicem din Bihor, n-au niste pasuri pe care abia asteapta sa le impartaseasca la momentul oportun.

Ceea ce ma intereseaza acum e imaginea viitorului premier - imaginea tipica a activistului de partid, uns cu toate alifiile; eficient, dar de o eficienta ce aminteste de eficienta baronului de Gorj, Mischie. Cu un asemenea premier, PD si-ar viri singur mortul in casa - cel putin la capitolul imagine. Toate eforturile lui Basescu si ale lui Boc pentru imaginea unui partid mai uscat si mai curat se vor duce pe apa simbetei. Or, imaginea vinde. Cu Vasile Blaga premier, PD nu o poate lua decit pe panta in jos, iar spagatele incontrolabile ale Elenei Udrea nu vor face decit sa-i accelereze declinul. Chestie de imagine, repet.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.