Crearea precedentului kosovar este o chestiune de timp, in timp ce Vladimir Putin vorbeste despre „prosteasca solidaritate transatlantica".Dupa anii in care au folosit drapelul ONU,
va veni si momentul in care kosovarii
isi vor arbora propriul steag Statele Unite si Europa vor recunoaste statul independent Kosovo, in cazul in care actuala provincie sirba isi va proclama independenta, au declarat, pentru „International Herald Tribune", inalti oficiali ai UE si SUA, aflati la New York, unde pregatesc prima intilnire dintre reprezentantii sirbi si cei kosovari, in actualul format de negociere. „Planul jocului este stabilit. Negocierile se vor termina pe 10 decembrie. Daca nu se va ajunge la un acord intre Serbia si Kosovo asupra viitorului provinciei, atunci Kosovo isi va declara unilateral independenta. Statele Unite vor recunoaste aceasta independenta, iar europenii vor face la fel, atit timp cit ramin solidari in aceasta privinta", a declarat un inalt diplomat european, sub protectia anonimatului.

Serbia a venit la New York cu o noua propunere, prin care kosovarilor li se vor acorda „95% din competentele" conducerii provinciei, cu conditia ca aceasta sa ramina, formal, parte integranta a Serbiei. „Propunerea Serbiei este noua si ofera o autonomie maxima, nemaiintilnita in lumea de azi", a declarat Slobodan Samardzic, ministrul sirb pentru Kosovo. Serbia este reprezentata la New York de presedintele Boris Tadici si de ministrul de Externe, Vuk Jeremici, care, spre deosebire de premierul Vojislav Kostunita, impartasesc viziuni prooccidentale.

Pozitia UE este marea necunoscuta in ecuatia statutului Kosovo, deoarece state precum Romania, Slovacia, Cipru, Spania si Grecia se tem ca independenta provinciei sirbe ar putea crea un precedent de care sa profite minoritatile maghiara, turca sau basca. Rusia, care s-a opus independentei Kosovo in Consiliul de Securitate ONU, a avertizat ca aceasta ar crea un precedent si pentru republicile separatiste Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud. Cu doar o saptamina inainte, presedintele rus a aratat ca „UE este afectata uneori de prosteasca solidaritate transatlantica".