Vineri, Colectia SIMFONICA va propune o auditie a Simfoniei nr. 8 in si minor, a lui Franz Schubert, alaturi de o brosura despre compositor.

Urmatorul titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Simfonia nr. 8 in si minor, „Neterminata" (D 759), a lui Franz Schubert, acompaniata de o brosura despre biografia si opera compozitorului. Inregistrarile au fost realizate de The Royal Philharmonic Orchestra, alaturi de pianistul Ronan O’Hora, sub bagheta lui Claire Gibault, la CTS Studios din Londra, in 1994 si in 1995.

Claire Gibault este prima femeie dirijor care a avut sub bagheta celebra orchestra a Operei Scala din Milano. Premiera a avut loc in 1995, la Piccolo Teatro Scala, cu ocazia montarii spectacolului „La station thermale", de Fabio Tacchi. Pentru o astfel de pozitie o recomanda o experienta de sase ani ca director muzical al Operei Nationale din Lyon, oras in care a dirijat nenumarate concerte si spectacole de opera, printre care „Rapirea din serai", „La finta giardiniera", „Ifigenia in Taurida" sau „Ora spaniola", dupa Offenbach. Dupa succese de proportii pe marile podiumuri ale lumii, in 2004, Claire Gibault si-a facut intrarea si pe scena politica, in calitate de deputat european, membru al Comisiei pentru Cultura si Educatie si al Comisiei pentru Drepturile Femeilor si Egalitatii intre genuri. La alegerile legislative din iunie 2007, Gibault a candidat pentru circumscriptia numarul 4 din Paris. Este o feminista militanta si la fel de fervent implicata intr-un proiect legat de statutul social al artistului in Europa.

A dirijat la Covent Garden si a condus orchestre de elita, precum cea a Filarmonicii din Berlin, pe cea a Operei Scala din Milano, Royal Scottish National Orchestra, National Symphony Orchestra of Ireland, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra Nationala a Belgiei, pe cea a Filarmonicii din Liège sau Copenhaga. Dirijeaza in mod constant Orchestra „Mozart" din Bologna, pe care a fondat-o impreuna cu Claudio Abbado. E unul dintre invitatii nelipsiti ai festivalurilor de la Edinburgh, San Francisco si Sao Paolo. De Royal Philharmonic Orchestra o leaga inregistrari ale unor concerte de Schubert, Schumann si Beethoven.

Reputatia si notorietatea internationala pe care si le-a cistigat Claire Gibault de-a lungul carierei au fost recompensate de statul francez in 2002, cind i s-a acordat insigna de „Chevalier de la Legion d’Honneur" . In acelasi an ajungea sa dirijeze, la Washington, un spectacol la care a participat si tenorul Placido Domingo.

Ce muzica de Schubert s-a ales cu ilustratii aflati pe www.cotidianul.ro/select