Nivelul ridicat al cheltuielilor publice, stoparea reformelor structurale si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate reprezinta riscuri pentru Romania, care, dupa aderarea la UE, "a turnat gaz peste focul fiscal", potrivit unei analize a agen
Nivelul ridicat al cheltuielilor publice, stoparea reformelor structurale si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate reprezinta riscuri pentru Romania, care, dupa aderarea la UE, "a turnat gaz peste focul fiscal", potrivit unei analize a agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's, transmite Mediafax. "Prin adoptarea unui regim de schimb flotant, Romania si-a asigurat o anumita flexibilitate fiscala. Exista totusi pericolul supraaprecierii situatiei. De la aderarea la UE, Romania a turnat gaz peste focul fiscal. Cresteri importante ale salariilor si pensiilor vor incepe din 2007-2008. Ca urmare, datoria sectorului public, ca procent in PIB, desi moderata, va reincepe sa creasca, dupa ce a ajuns la un nivel minim in 2006. Reformele structurale au fost oprite, ca urmare a agitatiei din mediul politic", se arata intr-un studiu al S&P care include Romania, Bulgaria si Croatia.
Analistii reamintesc si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate, ceea ce ar conduce la cresterea cheltuielilor. De asemenea, analistii sunt de parere ca in 2007 si 2008 Romania va avea cel mai redus grad de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii, dintre cele trei state incluse in studiu. "La acest capitol (deficitul de cont curent - n.r.), Romania are cea mai slaba performanta, cresterile in cheltuielile generale guvernamentale nominale, impulsionate de avansul salariilor in sectorul public, continua sa depaseasca avansul PIB, si inca la o rata ridicata: 7,4% in 2006, fata de minus 1% in Bulgaria si minus 1,4% in Croatia", se arata in raport.
Analistii considera ca in Romania canalul direct pentru reducerea cererii de importuri ar fi rata de schimb. Ei amintesc ca, la un anumit grad, acest lucru s-a petrecut deja, leul depreciindu-se in raport cu euro cu circa 8% fata de sfarsitul lunii iunie. "In cazul Romanei, procesul de dezinflatie inceput in 2004 a fost generat, in principal, de aprecierea leului. Avand in vedere ca acest trend s-a inversat, pe fondul aversiunii globale la risc, acelasi lucru s-ar putea intampla si in cazul dezinflatiei", se spune in raport. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.