Desi lipsa de perspectiva este considerata la toate nivelurile drept principala cauza a esecului inregistrat in Irak, SUA (probabil cu sprijin britanic) se pregatesc acum sa recunoasca independenta unilaterala a Kosovo, indiferent de consecintele pe
Desi lipsa de perspectiva este considerata la toate nivelurile drept principala cauza a esecului inregistrat in Irak, SUA (probabil cu sprijin britanic) se pregatesc acum sa recunoasca independenta unilaterala a Kosovo, indiferent de consecintele pe care le va avea aceasta asupra Europei si a lumii. (...)
In conditiile in care majoritatea etnicilor albanezi din Kosovo solicita un stat al lor, iar Rusia refuza sa recunoasca planului emisarului ONU, Martti Ahtisaari, ce propune o independenta conditionata, SUA se pregatesc sa se arunce cu capul inainte. In loc sa se gandeasca la ceea ce Ahtisaari considerase de neconceput, respectiv la divizarea Kosovo, astfel incat o mica parte din nordul provinciei sa revina Serbiei, iar restul sa se alipeasca Albaniei inrudite sau sa fiinteze ca atare, SUA intentioneaza sa actioneze fara binecuvantarea ONU, sustinand ca numai un Kosovo independent ar putea aduce stabilitatea in Balcani. (...)
Pozitia SUA este fara indoiala eronata, deoarece nu prevede faptul ca "precendentul Kosovo" va incita la instabilitate, eventual la violenta in alte colturi ale lumii. (...)
Si, totusi, SUA - si majoritatea statelor membre UE - insista asupra faptului ca situatia Kosovo este unica in felul sau si ca nu va stabili vreun precedent la nivel international. Rusia vede lucrurile foarte diferit, insa. Intr-adevar, ar putea cauta sa foloseasca acest precedent pentru a-si reimpune autoritatea asupra natiunilor si teritoriilor ce au alcatuit odinioara URSS.
Spania si Ciprul, cu gandul la regiunile lor separatiste, sunt ingrijorate de ideea crearii unui astfel de exemplu. Romania se teme de urmarile pe care le-ar avea declararea unilaterala a independentei Kosovo in cazul Moldovei invecinate. Preocuparea consta in faptul ca Rusia va recunoaste, in mod unilateral, teritoriul separatist transnistrean, a carui desprindere de Moldova este sustinuta de trupele si bandele criminale rusesti de 16 ani. Ucraina (...) este, de asemenea, ingrijorata, deoarece se teme ca Rusia va alimenta tendintele segregationiste in Crimeea, unde etnicii rusi sunt majoritari. (...)
Insa cele mai mari riscuri presupuse de recunoasterea unilaterala a independentei Kosovo se afla in Caucazul de Sud, o regiune situata in apropiere de butoiul cu pulbere al Orientului Mijlociu. Aici exista pericolul real ca Rusia sa recunoasca regiunile separatiste din Caucazul de Sud si sa le sprijine mult mai mult decat o face in prezent. (...) Asa-numitii "pacificatori" rusi din Abhazia si Osetia de Sud nu au facut decat sa protejeze guvernele rebele din aceste regiuni separatiste georgiene. (...)
Un alt risc din Caucazul de Sud este ca Rusia (cu sprijin armean) sa recunoasca independenta auto-proclamata a enclavei Nagorno-Karabakh fata de Azerbaidjan. (...)
Conflictele din Transnistria si Caucazul de Sud sunt numite, de obicei, "conflicte inghetate" deoarece nu s-au mai inregistrat evolutii de la debutul lor, in anii '90. Este probabil ca orice gest unilateral in favoarea independentei provinciei Kosovo sa le dezghete - repede si in mod sangeros. Iar o astfel de varsare de sange la granita Rusiei i-ar putea oferi lui Vladimir Putin pretextul pentru a-si exprima dorinta de a-si prelungi sederea in functie dincolo de limita constitutionala, ce expira in martie, anul viitor.
Copyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.