SUA vor exercita presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru a accepta pozitia UE in privinta viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo, afirma cotidianul american International Herald Tribune (IHT), in editia de ieri. "Planul de joc este stabili
SUA vor exercita presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru a accepta pozitia UE in privinta viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo, afirma cotidianul american International Herald Tribune (IHT), in editia de ieri. "Planul de joc este stabilit", a declarat un diplomat european sub protectia anonimatului, citat de publicatia amintita. "Negocierile se vor incheia la 10 decembrie. Daca nu simtim atunci ca Serbia si Kosovo pot conveni asupra viitorului provinciei, atunci Kosovo isi va proclama independenta unilateral", a precizat acesta. "SUA vor recunoaste independenta, iar europenii, atat timp cat raman uniti, vor adopta aceeasi pozitie", a subliniat sursa citata. Potrivit IHT, Romania si Slovacia privesc cu reticenta atitudinea UE in cazul Kosovo, temandu-se ca etnicii maghiari de pe teritoriul lor ar putea sa revendice o autonomie sporita dupa solutionarea problemei de statut a provinciei sarbe in favoarea poplatiei albaneze. Intre timp, SUA se dovedesc hotarate sa sprijine independenta Kosovo, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, apreciind ca aceasta ar fi singura alternativa care ar putea aduce stabilitate in Balcani. "Va exista un Kosovo independent. Suntem ferm hotarati in aceasta privinta. Este singura solutie cu potential mai de graba de stabilizare in Balcani decat de destabilizare a zonei", a declarat oficialul american pentru Reuters. De partea cealalta a baricadei, Romania si-a reiterat punctul de vedere in cazul Kosovo, presedintele Traian Basescu declarand, ieri, ca a solicitat membrilor CSAT si Guvernului sa respecte pozitia ferma a Romaniei in aceasta privinta. "Lucrurile sunt in plina desfasurare si am rugat membrii CSAT si Guvernul sa ne mentinem pozitiile anterior exprimate, transmise deja in urma cu doi ani catre partenerii nostri. Sunt pozitii la care nu putem renunta din interes national si regional. Romania are interesul ca solutia pentru Kosovo sa genereze stabilitate si sa nu creeze precedente pentru regiuni tot foarte apropiate de noi", a spus liderul de la Cotroceni, facand aluzie la conflictele inghetate din Republica Moldova si Georgia. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.