Viata politica pare sa fi ajuns la mana lui Calin Popescu Tariceanu. Motiunea de cenzura a PSD, amanata si criticata din interior, a reusit pana la urma sa fie depusa gratie inflexibilitatii de care da dovada primul-ministru. Raspunsurile celor aflat
Viata politica pare sa fi ajuns la mana lui Calin Popescu Tariceanu. Motiunea de cenzura a PSD, amanata si criticata din interior, a reusit pana la urma sa fie depusa gratie inflexibilitatii de care da dovada primul-ministru. Raspunsurile celor aflati la putere i-au nemultumit pe cei din opozitie. "Sunt aroganti, unii dintre ei chiar nesimtiti. Si-au vazut sacii in caruta cu ajutorul nostru si acum se fac ca ploua. Astfel de afirmatii se aud foarte des la PSD. Liberalii s-au invatat ca social-democratii ii pot sustine pe gratis si vor sa mearga cu autobuzul asta pana la cap de linie. Incurcat de atatea compromisuri, PSD s-a hotarat sa-i dea lui Tariceanu o lectie, prin depunerea motiunii.

Ba chiar mai mult, au avut loc si contacte intre PSD si PD, intre Geoana si Basescu. Daca unii liberali nu renunta la aroganta lor dobandita o data cu puterea si accesul la banii publici, formula de schimbare apare imediat. Desi liderii PD tipa cat ii tine gura ca nu colaboreaza niciodata cu PSD, acest lucru s-a intamplat deja.

PD nu are identitate si se comporta doar ca o turma pastorita de ciobanul sau atotputernic. Ce se ordona aia se executa. Celor cu memorie scurta le amintesc inca o data ca istoria se repeta. Acelasi scenariu de colaborare cu PSD (pe atunci PDSR) l-a pus in aplicare Traian Basescu si in 1998. Atunci era doar ministru, dar avea tot calitatea indiscutabila de Gica Contra. La vremea aceea, pentru a-i santaja si distruge pe taranisti, Traian Basescu s-a intalnit cu adversarul sau de moarte, Adrian Nastase. Au urmat si declaratii de presa. Toata lumea era stupefiata. CDR era dominata de sentimente de revolta, dar si de panica. Epilogul acelei guvernari il stie toata lumea. Calcand pe corpul muribund al PNTCD, PD a reusit sa supravietuiasca in extremis in Parlament.


De cand e presedinte, Traian Basescu a mai avut colaborari cu PSD. In doua momente fundamentale pentru interesul sau personal. Prima a fost aranjarea cu PSD si PD a votului in Parlament pentru sefii serviciilor secrete doriti de el, impotriva liberalilor. A doua a fost discutia de la Cotroceni cu liderii PSD si PD pentru actuala motiune de cenzura. Angajamentul si garantia presedintelui i-au convins definitiv pe liderii PSD sa depuna motiunea. Pana atunci inca mai era loc de intors. In dorinta oarba de a-si rade fostul aliat, pe Tariceanu, presedintele a batut palma cu PSD. Sunt cel putin doua din exemplele clare ce ne demonstreaza ca gargara PD-ista a necolaborarii cu PSD e pentru prostii care o cred.

Daca motiunea de cenzura nu va trece, seful statului va merge pana la destructurarea Guvernului prin intermediul DNA. In cazul in care interesul sau personal o va cere, chiar Tariceanu va fi dat la tulusi. Tulusii sunt cateii aceia mari, care asculta doar de ciobanul-sef al turmei si de care se tem toate oile si toti berbecii. Pentru ca in mintea sa nu exista decat dusmani si razboaie, pentru ca necuratele ganduri care-l bantuie mereu il indeamna la omor politic, Traian Basescu s-a transformat dintr-o speranta autentica de schimbare intr-un pericol public pentru stabilitatea tarii. Popularitatea lui este data de cei multi, care gandesc la fel ca el: "Sa-i rada pe toti, nene, ca e cel mai tare!". La asta se reduce filosofia de jungla a celor care il sustin neconditionat, fara sa vada starea tragica in care e Romania in ceea ce trebuia sa fie cel mai fericit moment al istoriei sale moderne.

PNL e condamnat la o colaborare cu PSD. Stiu ca Tariceanu se opune din rasputeri acestei formule. Din aceasta cauza a si fortat alianta cu taranistii si formatiunea lui Emil Constantinescu, pentru a face si mai imposibila colaborarea cu PSD. E firesc sa-ti pui intrebarea cum ar putea colabora Ion Iliescu si Ion Diaconescu pe viitor...

Sfatuit si de unii care nu inghit actuala conducere a PSD, Tariceanu este incurajat la inflexibilitate. Fapt care nu poate decat sa-i dauneze politic. Sunt momente cand, fortat de realitate, trebuie sa alegi intre doua rele. Asa s-a intamplat si in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2000, cand toti suporterii dreptei l-au votat pe Ion Iliescu, numai sa nu iasa Vadim Tudor. Daca are motive sa creada ca Basescu seamana din punct de vedere politic cu liderul PRM, atunci premierul trebuie sa aleaga.


Ca sa aiba nu doar optiunea guvernarii, dar si garantia ca unele abuzuri grave nu se vor produce pe viitor, Tariceanu trebuie sa devina mai realist. Cu o explicatie logica si foarte clara, cred ca si electoratul care se opune acum formulei PNL-PSD va accepta ideea.

Saptamana trecuta, in interiorul PNL s-a pronuntat deja ideea ca liberalii si-ar putea schimba liderul, daca se tot opune incapatanat si vehement intelegerii cu PSD. Chiar el a amenintat cu demisia. Sunt insa forte serioase care doresc o colaborare cu social-democratii.

De aceea Tariceanu trebuie sa ia in calcul un worst case scenario: odata inlaturat de la varful PNL din cauza vanitatilor sale doctrinare, Alianta Dreptate si Adevar se reface in secunda urmatoare. PD nu a denuntat nici acum la tribunal proiectul politic, sperand la inlaturarea lui Tariceanu. Urmarile vor fi catastrofale. Basescu va defila majoritar si discretionar, PSD se duce sub 10% compromis de esecuri repetate. Iar Calin Popescu Tariceanu va deveni al doilea Adrian Nastase, adica vinovatul de serviciu si jucaria preferata a ciobanului si tulusilor.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.