Reportajele zoom "O prada mortala", marca Discovery, starring Mircea Caloianu  Pescuitul profesionist pe mare e departe de a fi sport si placere. Este in fiecare zi o aventura. Nu joaca, ci o meserie cu multe riscuri. Zeci de metri de plasa, mult efort si cunostinte acumulate in timp.   Pentru pescarii din 2 Mai, dimineata incepe putin dupa ora patru. Marea nu le permite sa doarma prea mult. Iesirea cu barcile la talian (zona in care este fixat un navod mare. - italic) se face in fiecare zi, inainte de rasarit, daca marea le permite accesul celor care si-au legat viata de ea.  IN VRIE. Oamenii marii si-au dat intalnire la magazinul cu program nonstop din centrul satului, ca de fiecare data. Cu mai bine de o ora inainte de rasaritul soarelui, apuca sa-si bea cafeaua si sa schimbe cateva vorbe. "Astazi e vant. Nu cred ca putem sa intram. Mai asteptam, sa vedem daca se lasa marea mai tarziu si poate avem noroc", ne-a spus unul dintre pescari saptamana trecuta, cand ne-am alaturat grupului la pescuit pe mare. Valurile s-au mai linistit in acea zi, dar ploaia a tinut toata ziua. Cu toate astea, oamenii au iesit de doua ori in larg. "Eu as merge oricand. Nu mi-e frica de va­luri. Nu e vorba doar despre meserie. Iubesc marea si stiu ca treaba asta se face cu riscuri mari, pe care mi le asum. Ii admir pe cei care pescuiesc la - 20 de grade si isi risca viata. Ma uit la fiecare emisiune de pe Discovery si as vrea sa ajung acolo intr-o zi", ne-a marturisit Mircea Caloianu, un tanar care a devenit pescar profesionist la tarmul Marii Negre cu gandul ca va putea pescui mai tarziu si in alte ape periculoase ale lumii. Si-ar dori sa umple recipiente de 300 de kilograme pentru pescuit crabi si sa riste acel procent de accidentare de aproape 100%, precum cei din Alaska, pe care ii admira pe Discovery in seria "O prada mortala". Colegii lui nu se gandesc la acelasi lucru, dar suporta impreuna conditiile meteorologice dificile si apele agitate ale marii. Nu la fel de agitate ca ale Marii Bering, dar destul de greu de suportat cu echipamentul de aici. Adica pentru barcile lor de lemn, cu vasle, si pentru hainele prin care intra apa rece. Si cei de la malurile noastre pescuiesc la temperaturi sub 0 grade Celsius si pe vant.  PRINSI INTRE VALURI. Vant, ploaie si valuri puternice. Cele doua barci care ne-au dus la talian au fost foarte greu de stapanit. Furtuna nu se opreste asa de usor, dar drumurile la mare trebuie sa fie facute. Pescarii lui nea Gheorghita de la micul golf din 2 Mai nu au nici echipamentul celor pe care Mircea ii vede pe Discovery, nici "prada mortala" de milioane de euro pentru care altii isi risca viata. Nu mai aveam mult pana sa ne rasturnam cu barca, insa pericolul nu este acelasi ca pe marile vase de pescuit din largul altor mari. In zona B a Re­zervatiei Marine 2 Mai-Vama Veche, unde este permis pescuitul cu taliane, valurile nu ating 12 metri, ca in Alaska, iar cele cateva specii de pesti care se prind nu sunt crabii pentru care alti pescari indura frigul cumplit.   "Nu mi-e frica de valuri. Iubesc marea si stiu ca trea­ba asta se face cu riscuri mari, pe care mi le asum. Ii admir pe cei care pescu­iesc la - 20 de grade si isi risca viata. Ma uit la fiecare emisiune de pe Discovery si as vrea sa ajung acolo intr-o zi" Mircea Caloianu ,pescar   "Nu ma intereseaza daca sunt saptamani la rand in care nu prindem nimic. Eu o sa fac asta in continuare, pentru ca imi place ceea ce fac. Stiu ca acestea sunt riscurile" Mircea Caloianu,pescar Recolta slaba "Cel mai mult am prins 140-160 de kile de peste. Daa€™ asta era acua€™ cativa ani. In ultima vreme nu se mai prinde. Sunt zile in care nu iesim cu nimic sau avem 2-3 kile de peste", se plangea unul dintre pescarii de la 2 Mai. Cand am iesit impreuna pe mare, am vazut ca are dreptate. Dimineata, o plasa de peste. Seara, nimic. "Nu ma intereseaza daca sunt saptamani la rand in care nu prindem nimic. Eu o sa fac asta in continuare, pentru ca imi place ceea ce fac. Stiu ca astea sunt riscurile", marturisea Mircea, cu toate ca ar fi mai bine daca pestele ar fi mai mult. Toti cunosc marea dupa semne, la fel de bine ca specialistii care au studiat-o stiintific.