Tara noastra continua sa atraga precum un magnet investitii imobiliare in zona de retail si in cea rezidentiala, in ciuda crizei financiare mondiale.

Orasele cu peste 100.000 de locuitori sunt vanate de marile lanturi de retail, dupa ce Capitala si marile orase au ajuns la saturatie de centre comerciale. Numai in Bucuresti au fost construite sau sunt in curs de finalizare zece mall-uri.

O investitie de peste 700 de milioane de euro intr-un lant de zece mall-uri va fi finalizata in urmatorii patru ani. "Tiago Malls este cea mai importanta investitie anuntata recent in Romania. Valoarea totala estimata a investitiei in lantul Tiago Malls este de 700 de milioane de euro. Pana in acest moment am achizitionat 600.000 de metri patrati de teren in valoare de peste 150 de milioane de euro", a declarat John Houghton, Property Director Mivan Development, una dintre marile companii internationale.


LANTURI COMERCIALE. Cele zece mall-uri Tiago vor fi construite in orase cu peste 100.000 de locuitori precum: Oradea, Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu, Galati, Craiova, Baia Mare si Arad. Fiecare mall va avea o suprafata de inchiriat cuprinsa intre 25.000 si 30.000 de metri patrati, dispusa pe doua sau trei niveluri, peste 1.000 de locuri de parcare si circa 150 de magazine. Pe langa proiectul Tiago Malls, Mivan are in derulare in Bucuresti dezvoltarea centrului comercial Liberty Center si a ansamblului rezidential New Town Residence, ansamblu ce cuprinde 655 de apartamente in zona Dristor. Si grupul spaniol-american Red investeste peste 100 de milioane de euro in constructia a doua mari centre comerciale in Arad si Braila. Complexul Armonia din Arad include un hipermarket Carrefour si are o galerie de peste 80 de magazine si restaurante. Grupul are investitii in Romania, a caror valoare depaseste 400 de milioane de euro, aflate in diferite stadii de dezvolatre, din care cele mai importante sunt Complexul Trident Plaza din Constanta si ansamblul rezidential Natura Residence din Capitala.


Cartierul de la mareWesthouse Group va investi 1,5 miliarde de euro pana in 2014 pentru implementarea a 20 de proiecte imobiliare in Romania. Primele trei proiecte vor demara in aceasta toamna in Constanta, investitia totala ridicandu-se la 50 de milioane de euro. Cel mai mare proiect, denumit Oasis Residence, se va realiza in localitatea Ovidiu si se va intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati. Vor fi ridicate zece blocuri ce vor avea subsol, parter plus cinci sau sapte etaje. In total vor fi realizate 414 apartamente, terenuri de tenis, piscina si 385 de locuri de parcare. Cel de-al doilea proiect, denumit Central Apartaments, va fi construit in orasul Constanta pe o suprafata de 8.000 de metri patrati. Aici vor fi realizate 89 de apartamente si garsoniere si 95 de locuri de parcare. Corallia Residens este cea de-a treia investitie si consta intr-un imobil de locuinte de vacanta, amplasat in statiunea Mamaia pe o suprafata de 4.000 de metri patrati. Imobilul va avea 34 de apartamente si 44 de locuri de parcare. Pretul mediu al unei garsoniere variaza intre 50.000 si 55.000 de euro, iar pentru un apartament de la 112.000 la 120.000 de euro. "Pretul variaza in functie de suprafata spatiului de locuit si de optiuni", a explicat Nicoleta Radu, business director Westhouse Group.