Pe mine, alegator de dreapta, nu ma intereseaza un PNL care sa se perpetueze cu orice pret la putere. Chiar cu pretul de a se transforma in contrariul intereselor mele. Taranistii au disparut pentru ca nu si-au onorat obligatiile de dreapta. Este o p
Pe mine, alegator de dreapta, nu ma intereseaza un PNL care sa se perpetueze cu orice pret la putere. Chiar cu pretul de a se transforma in contrariul intereselor mele. Taranistii au disparut pentru ca nu si-au onorat obligatiile de dreapta. Este o problema de reprezentare. PNL are datoria sa-si reprezinte categoriile titulare de interese, cele care au convingeri de dreapta. Imensa lor majoritate sunt urmasi ai celor deposedati de comunisti si, foarte multi dintre ei, apartinatori ai familiilor cu fosti detinuti politici. Este si cazul meu. Stiu cine sunt si ce vor alegatorii dreptei veritabile.
In primul rand, alegatorul de dreapta s-a saturat sa i se tot spuna ca el n-are voie sa-si urmareasca interesele. S-a saturat sa i se impuna sa-si sacrifice la infinit propriile interese, de dragul unor false idealuri, de fapt, in favoarea intereselor altora. In plus, nelegitime in raport cu interesele lui. Intre un proprietar de drept furat de comunisti si un chirias dintr-o locuinta furata, legitim e proprietarul, nu chiriasul. Intre un proprietar de teren caruia i se ofera la schimb substitute impracticabile ori lipsite de valoare si un improprietarit cu bunul celui deposedat de comunisti, legitim e proprietarul, nu beneficiarul proprietatii furate ca apoi sa se spuna ca nu se poate reconstitui pe vechiul amplasament: ocupat de oligarhia sau clientela FSN. M-am saturat sa mi se serveasca teza contrara. Cinica si corupta.
Procesul de revendicare a proprietatilor furate este un calvar pentru proprietarii de drept. Legile insesi sunt strambe si trebuie modificate. Nici o guvernare nu a reprezentat interesele legitime ale restitutiei. Chiar demnitarii de dreapta pun mereu pe plan secund sau la obligatii facultative situatia proprietarilor de drept, tolerand starea de fapt a perpetuarii hotiei.
Actualii guvernanti nu verifica procesul de restituire a proprietatilor furate. Din acest punct de vedere, liberalii sunt la fel de neglijenti ca si taranistii. Pun pe ultimul plan interesele proprietarilor furati, considerand probabil ca ei oricum vor sustine Guvernul liberal si vor vota PNL, partidul ultimei sanse de restituire a proprietatii. Isi iau electoratul "for granted", cu o expresie pe care americanii o folosesc cand pierd ceva considerat de la sine inteles sau cuvenit din oficiu, dar de a carui importanta isi dau seama abia dupa ce l-au pierdut. Sau in cazul fericit, cand erau pe punctul sa-l piarda si il recupereaza in ultimul minut.
Daca PNL vrea sa-si pastreze si sa-si consolideze procentele de asa natura incat sa emita pretentii parteneriale solide pentru o viitoare guvernare, trebuie sa solutioneze tema restitutiei. Angajand raspunderea Guvernului pentru restitutie, proba de turnesol. Sau, mai rapid, printr-o ordonanta de urgenta, a carei aplicare sa o urmareasca pas cu pas pana la votul din Parlament. Ordonanta sa prevada restitutia in natura si depagubiri pe masura, doar in cazurile in care proprietatea nu mai exista ca atare. Restitutie integrala, scria in programul Aliantei DA. Dar PD nedreptateste proprietarii furati, la fel ca PSD. Un exemplu flagrant, primarul de Slatina si presedinte al PD Olt, Darius Valcov, al justitiarei Lavinia Sandru. Iar fraierii cred ca PD e de dreapta. Nu mai de dreapta, ca Adrian Nastase. Oricum, politica de aliante a PNL trebuie sa aiba in centru atitudinea fata de proprietate. Fara acest criteriu, liberalii isi pierd principala reprezentativitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.